Notice: Undefined offset: 4 in E:\htdocs\new\includes\controllers\components\GeneralComponent.component.php on line 251
Зареждам...
ТРИПТИХ ПУЧИНИ "МАНТИЯТА"," СЕСТРА АНДЖЕЛИКА" И "ДЖАКИ СКИКИ"

Купи билет



ТРИПТИХ ПУЧИНИ „МАНТИЯТА“, „СЕСТРА АНДЖЕЛИКА“ и „ДЖАНИ СКИКИ“

Едноактни опера от Джакомо Пучини

Диригент      Якопо Сипари Ди Пескасероли
Постановка  Пучиниевия Фестивал TorredelLago
Адаптация     Ада Гура
 
„Мантията“
МИКЕЛЕ Пламен Димитров
ДЖОРДЖЕТА Дорина Селимай
ЛУИДЖИ Валерий Георгиев
 
„Сестра Анджелика“
СЕСТРА АНДЖЕЛИКА Линка Стоянова
ПРИНЦЕСАТА Силвия Ангелова
ИГУМЕНКА Михаела Берова
 
„Джани Скики“
ДЖАНИ СКИКИ Кирил Манолов
ЛАУРЕТА Лилия Илиева-Михайлова
ДЗИТА Михаела Берова
РИНУЧО Рейналдо Дроз
 
Оркестър и Хор на Държавна опера Варна
 
През 2024 г. „Мантията“ и „Сестра Анджелика“ се поставят за пръв път във Варна, а постановката на     „Джани Скики“ е втора в историята на Операта след тази от 1986 г.
Трите едноактови опери, включени в Триптиха, са „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „ДжаниСкики“. Сюжетът на „Мантията“ е любовна история с трагичен край, която се случва вромантичния Париж. „Сестра Анджелика“ отвежда зрителите в манастир през XVII век. Там едномомиче изтърпява наказание, принудено да носи монашески одежди, без да може да види дететоси. Главният герой в комичната опера „Джани Скики“ е замесен във фалшифициране назавещанието на богат мъж, а действието се развива във Флоренция.
Критиката прави паралел между Дантевата „Божествена комедия“ („Ад“, „Чистилище“ и „Рай“) и творбата на Пучини. Пучини действително се вдъхновява от Данте, както и от интереса си към френската литература и театър, в частност Grand Guignol, където кратки пиеси в контрастни стилове и жанрове често се играят в една и съща вечер. Въпреки че драматургично заложен вТриптиха е стилистично-жанровият контраст на трите опери, трилогията е замислена като едно цяло. Пучини се движи от негативното към позитивното, от тъмнината към светлината, от отчаянието към блаженството, от безнадеждността към оптимизма. И трите опери са само с едно действие, без смяна на сцената; във всички присъства смъртта; и трите имат като втори план бягство от обстоятелствата и търсене на нов и по-добър живот.
Триптихът е последното завършено произведение на Джакомо Пучини, който умира, преди да финализира „Турандот“.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички