Notice: Undefined offset: 4 in E:\htdocs\new\includes\controllers\components\GeneralComponent.component.php on line 251
Зареждам...
КОНЦЕРТ НА АНСАМБЪЛ "ТРАКИЯ"

Купи билет



16 ноември 2024 - зала 1 - 19:30 часа

Фолклорен ансамбъл „Тракия“
 
Началото на 70-те години на 20 век ще останат в историята на българския фолклор със създаването на Ансамбъл „Тракия“, който следващите десетилетия ще се утвърди не само като новатор, но и като институция в областта на музикално-танцовото изкуство.
Създател и вдъхновител на новата трупа е доказалият се хореограф и педагог проф. Кирил Дженев.
Заедно с едни от най-изявените автори в областта на фолклора, той изгражда уникалния облик на състава, останал емблематичен и до наши дни.
С новаторските си идеи за представяне на фолклорните произведения, Ансамбъл “Тракия” запленява публиката още с първите си концерти. Изпълненията се превръщат в спектакли на българската култура и изкуство, предавайки емоцията от музиката, песните и танците на българина.
Пет десетилетия по-късно, хиляди концерти в страната и в над повече от 60 държави по света, „Тракия“ продължава да съхранява и популяризира българския фолклор. Значим принос за това имат и изпълнителите, които поколения наред предават любовта си към традициите, обичаите и легендите на нашия народ.
Ролята на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ в запазването и развитието на музикално-танцовото изкуство от всички фолклорни области на България е от изключително значение.Съхраняването на автентични теми и обредности от календара на българина в съчетание със съвременни авторски интерпретации са сред най-важните елементи за опазване на идентичността на българските традиции.
„Тракия“ е не само емблема за град Пловдив, но и уникално българско постижение за световната сценична култура.
 
Главен художествен ръководител: проф. д-р Даниела Дженева
Главен балет-майстор: доц. д-р Димо Енев
Диригент на хора: Цонка Димитрова
Диригент на оркестъра: Николай Паскалев
 
Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - 50 години емоция!




МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички