Notice: Undefined offset: 4 in E:\htdocs\new\includes\controllers\components\GeneralComponent.component.php on line 251
Зареждам...
СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ МАЕСТРО КОНСТАНТИН ИЛИЕВСКИ

Купи билет



 
 
 
Симфоничен концерт
 
 
Диригент – Константин Илиевски
 
Солист – Атанас Кръстев – виолончело
 
Оркестър и на Държавна опера Варна

 

В програмата:
Ф. Менделсон – Увертюра „Хебриди“
В. Стоянов – Концерт за виолончело и оркестър
А. Дворжак  – Симфония №8
 
   Константин Илиевски– диригент, пианист и композитор с международна кариера – е главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. С музикално образование от Братислава и Виена, маестро Илиевски изнася концерти и записва със Симфоничния оркестър на БНР, а за заключителния концерт на сезон 2017/2018 г. на Радиосимфониците е удостоен с награда „Кристална лира“. Константин Илиевски преподава във Виенския университет за музика и сценични изкуства, работил е със Словашката филхармония, Вроцлавската филхармония, Националната опера и Радиотелевизионния оркестър на Албания, Софийската филхармония,
Националния симфоничен оркестър на Китай, Симфоничния оркестър „Франц Лист“ в Косенца (Италия) и много други.
   Атанас Кръстеве потомствен музикант, който след Националната музикална академия специализира в Кралската академия „Кралица София“ в Мадрид, а от 2021 г. е доцент и преподавател по виолончело в НМА „Панчо Владигеров“. Води майсторски класове в страната и в чужбина и е носител на 16 първи и извънредни награди от престижни международни конкурси, удостоен е и с награди „Златна муза”, „Кристална лира“, „Златен век” и „Златно перо” на Министерство на културата. Атанас Кръстев е директор на виолончеловия фестивал и академия „Cellissimo”.

Концертната програма включва увертюрата „Хебриди“ от Феликс Менделсон-Бартолди (позната още като Концертна увертюра „Фингалова пещера”), с която композиторът изразява възхищението си от пещерата на остров Стафа, част от Хебридските острови в Шотландия. Творбата той започва да пише още по време на пътуването си до там. Макар обозначена като увертюра, „Хебриди” е самостоятелно, завършено музикално произведение и един от първите образци на симфонична поема. Музикалните теми изразяват красотата на пещерата и усещането за уединение, както и неспирното движение на морските вълни. От природата е вдъхновена и Симфония № 8 на Дворжак, второто произведение в програмата на концерта. Смята се, че тя изразява радостта и насладата от общуването с природните чудеса. Третата творба – Концерта за виолончело и оркестър – композиторът Веселин Стоянов пише през 1960 г., повлиян от романтиците на XIX век. Соловата партия за виолончело в концерта е написана с бляскава, виртуозна и колоритна звучност, в която талантът на Атанас Кръстев ще се разгърне максимално.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички