Notice: Undefined offset: 4 in E:\htdocs\new\includes\controllers\components\GeneralComponent.component.php on line 251
Зареждам...
Симфоничен концерт "Чайковски, Кванц и Бородин"

Купи билет



Симфоничен концерт

Диригент- Ярослав Бичков – Лауреат от  Първия международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“ Варна 2023
 
Солист - Мила Цанкова – флейта
 
В програмата:
П. И. Чайковски– Увертюра „Ромео и Жулиета“
Й. Кванц  – Концерт за флейта и оркестър
А. Бородин– Симфония №2
Оркестър на Държавна Опера Варна
 
   Ярослав Бичков – победител в Първия международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“ Варна 2023 – и талантливата флейтистка Мила Цанкова ще представят репертоар на Чайковски, Йоахим Кванц и Александър Бородин заедно с оркестъра на Държавна опера Варна в симфоничен концерт на 25 октомври.
Публиката ще се наслади на увертюрата „Ромео и Жулиета“ на Чайковски, в която той вплита контрастните настроения, любовта и войната между Монтеки и Капулети. Основната любовна тема на увертюрата е широко използвана в киното и телевизията. В изпълнение на Мила Цанкова ще чуем Концерта за флейта и оркестър в сол мажор на Кванц, познат като един от най-добрите флейтисти на XVIII век и автор на близо 300 концерта за флейта. Третото произведение в програмата е Втора симфония „Богатирска“ на Бородин, която композиторът пише в края на XIX век, като се вдъхновява от образи от руския народен епос и изобразява величието на богатирите.
   Диригентът и солистката на концерта са млади, но изявени имена в музикалния свят.

   Мила Цанкова е възпитаничка на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ и Нов български университет, където се обучава в класа на Явор Желев, специалност Флейта. Лауреат е на множество международни и национални конкурси: Флейтов конкурс Варна, „Млади Виртуози“ София, „Земята и хората“ София, „Франц Шуберт“ Русе, „Кончертино Прага“ Прага и др. Мила е двукратен стипендиант на Министерство на културата на република България за особено надарени деца. През 2021 г. Мила Цанкова е селектирана за 10-ти Международен конкурс за флейта в Кобе, Япония. През 2023 г. получава първа награда и диплом от Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българско произведение от 8-ми Международен флейтов конкурс Варна. Носител на първа награда, както и на специалната награда на името на Конрад Клем от Международния флейтов конкурс „Марсел Моис“ София през 2024 г. От 2018 г. Мила Цанкова е постоянен член на състава на Софийска филхармония.

   Ярослав Бичков завършва виола, музикална педагогика, композиция и оркестрово дирижиране в Москва, след което работи заедно с диригенти като маестро Валентин Урюпин, маестро Едуард Топчиян и Арменския национален филхармоничен оркестър, на който от април 2024 г. Бичков е помощник-диригент. Участва в майсторски класове на проф. В. Понкин, проф. Йоханес Шлефли, проф. Кристоф-Матиас Мюлер, проф. Урош Лайович и др. През 2023 г. Ярослав Бичков печели почетна грамота в Международния музикален конкурс във Виена, както и втора награда, награда на публиката и награда на оркестъра на Първия международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“, организиран от Държавна опера Варна.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички