Зареждам...
УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, ПРОЖЕКЦИЯТА НА „ВЕЗДЕСЪЩИЯТ“ НА 20.10 СЕ МЕСТИ В 17 ч. В ЗАЛА 1. БИЛЕТИТЕ ВАЖАТ БЕЗ ПРЕЗАВЕРКА. МОЛИМ ДА НИ ИЗВИНИТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО!***Третото издание на кино-литературния фестивал СинеЛибри 2017 ще се проведе във Варна от 12 до 22 октомври във Фестивален и конгресен център, всеки ден от 19 ч. в зала "Европа". Билетите вече са в продажба!***От 23 до 26 октомври очаквайте за първи път във Варна фестивал за селекция от документални филми SOFIA BITING DOCS***
85 ГОДИНИ ПРОФ. МАРИН ЧОНЕВ
Градска художествена галерия
19:00-21:00

85 ГОДИНИ ПРОФ. МАРИН ЧОНЕВ

концерт на хорова школа «Проф. Марин Чонев», оркестър и солисти на Държавна опера – Варна; диригент Стефан Бояджиев
Билети: 10лв.

Проф. Марин Чонев създава хор „Морски звуци“ през 1956 г. и до края на 2011 година без прекъсване е негов главен диригент. През 1969 година основава и Хора на варненските момчета, с който поставя началото на концертните изяви на момчешките хорове в България.

Хор „Морски звуци“ е получил всички възможни български и много чуждестранни награди – ордените „Кирил и Методий“, „Народна Република България“, наградата „Кристална лира“2001, на Министерството на културата, на Националния център за музика и танци, на Съюза на музикалните и танцови дейци...

Репертоарът на певците обхваща творби на български и чуждестранни хорови композитори от Ренесанса до днес, източно-православна музика и кантатно-ораториални произведения: „Реквием“ от Керубини, „Камбаните“ от Рахманинов, „Стабат Матер“ от Дворжак, „Дон Жуан“ и „Реквием“ от Моцарт; Бах, Брамс, Верди, Александър Райчев, Микис Теодоракис и много други.

Организирането на учителски хорове разкрива завидния му принос за развитието на българската песен и пеенето в училище.

Бил е член на журита на международни хорови конкурси в Арецо и Гориция – Италия, Тур – Франция, Дебрецен – Унгария, Толоса и Канторигрос – Испания, Арнем – Холандия, Кардица и Родос – Гърция, Кишинев – Молдова и във Варна.

Бележитият артист бе професор по хорово дерижиране в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство. През 1985 г. става първият ръководител на катедра "Музика" във Висшия педагогически институт в Шумен. Там през 2000 година проф. Марин Чонев получава титлата "Доктор Хонорис кауза". 

А за своята разностранна дейност на диригент, педагог и общественик той е удостоен с различни отличия и награди, сред които и високите отличия Почетен знак с лента на кмета на Варна и орден "Стара планина".

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички