Зареждам...
*** САМО НА 21 ЯНУАРИ В ЗАЛА 1 ЧУЙТЕ "ЗВУЦИ ОТ ЗЕМИТЕ НА ГАНСУ" ПО ПОВОД КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА! * ПЪРВИ ПРОМОБИЛЕТИ НА ЦЕНА -10 лв. за МАРИО ХОСЕН & ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР - 24 март 2019г.
ТРАКИТЕ
Година: 2012
Продукция: Българска

21 юни - зала "Европа" - 20 ч.

"ТРАКИТЕ" - България, документален

реж. Стилиян Иванов

Първото атрактивно и задълбочено изследване на научната теза, че в основата на европейскта цивилизация стои тракийската култура.
Филмът разказва за обичаите и вярата на народа населявал Балканите от третохил.пр.Хр. до началото на новата ера. В него можете да видите не само „визитната картичка“ на траките – златото, но и много скрити до този момент артефакти, които доказват, че наред с елинизма в основата на европейската цивилизация стои и тракийската култура. Лентата е изключително ценна и с интервютата с най-известнитетраколози в света.
Филмът съдържа не само история, но и много любопитни факти: траките не смятали прелюбодейството за грях- мъжете и жените наравно се отдавали на плътски удоволствия по време на пировете; траките се татуиралисцветни изображения в прослава на богинята Майка и бога Слънце; според Платонпък, когато някой от тях се разболеел, лекували първо душатаму, а след то­ва тялото. Най-възрастната актриса е на 85години, а най-младата –само на месец. Заснетата сцена с бебето е свързана с един от ритуалите на траките, които оплаквали новороденотозаради злините, които тепърва му предстоят. Затова пък се радвали на погребение, защото умрелият „отива при пълно щастие", така пише Херодот.

Цени на билетите: 8 лв. редовен, 6 лв. намаление за учащи и пенсионери

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички