Зареждам...
СТРУННО ТРИО "ФОГЛ", Австрия
8 май 2019 – Градска художествена галерия - 19.00ч.

Европейски Музикален Фестивал, Варна 2019
 
Musica da camera

Струнно трио Фогл, Австрия
Ива Николова, цигулка
Елисавета Станева - Фогл, виола
Бернхард Фогл, виолончело

Творби от Бетовен, Шуберт, Дохняни и Крайслер
 

В традиционния модул Musica da camera Европейският музикален фестивал, Варна представя премиерно Струнно трио Фогл от Австрия. Ценителите на камерната музика ще чуят един елегантен камерен проект с творби на представители на Виенската школа, вдъхновен от автентичността и самобитността на музикалния изказ, типични за музикална Виена. 

Струнно трио Фогл е създадено през 2007 г. и обединява изпълнители с ярка индивидуалност, всеки от които заема водеща позиция в елитни европейски оркестри.Освен в Австрия триото развива активна концертна дейност в Германия, Полша, Хърватска, Италия, Китай и България. Репертоарът на триото обхваща произведения от Й. С. Бах, Моцарт, Шуберт, Бетховен, Е. фон Дохняни, виенски валсове и съвременни автори, някои от които създали творби специално за ансамбъла. Един от тях е българският композитор Румен Бальозов, който през 2008 г. пише пиесата Триалог, проникната от аромата и духа на българското звучене. След премиерното изпълнение на творбата в Грац – Австрия, трио Фогл осъществява и нейния студиен запис в БНР. През 2012 г. излиза първият компактдиск на ансамбъла с две струнни триа от Макс Регер, издаден от австрийската звукозаписна фирма Грамола

Характерни за художествената интерпретация на триото са автентичността и самобитността на музикалния изказ, типични за класическата виенска музикална школа. Едновременно с виенския маниер на звукоизвличане, всеки от тримата музиканти се стреми да представи свой собствен звуков колорит и индивидуален израз.


Photo: Nancy Horowitz  

Venue: Institut für Astronomie der Universität Wien
Цени на билетите: 15 лв., 12 лв.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички