Зареждам...
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ МИХАИЛ БЕЛЧЕВ на 28 март и ТОНИ ДИМИТРОВА на 4 април!***ПРОМО ЦЕНИ -10% за ПРАЗНИЧЕН ОРГАНОВ КОНЦЕРТ НА БОЯН БЪЧВАРОВ на 30 април в зала 1 на ФКЦ! ***ПОСЛЕДНИ МЕСТА НА ПАРТЕР ЗА ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР & МАРИО ХОСЕН НА 24.03.2019!
Русенска филхармония представя: ШВЕЙЦАРСКА ЧУВСТВЕНОСТ И ЕВРОПЕЙСКА РОМАНТИКА

21 ноември 2018 - зала 1 - 19 ч.
 

Русенска филхармония представя:

Швейцарска чувственост и европейска романтика
Концерт, посветен на швейцарския композитор Паул Хубер по случай 100 години от рождението му
 
Солист: Проф. Алоис Кох ( Швейцария)
Диригент: Вилиана Вълчева
 

Програма:
Антон Брукнер
Увертюра в сол минор
Паул Хубер
Концерт за Орган и оркестър- премиерно изпълнение за България
Йоханес Брамс
Симфония no.3 , Фа мажор op. 90


Органовата творба, която е акцентът в настоящия концерт е премиерно изпълнение за България. Тя се изпълнява по повод 100-годишнината от рождението на видния швейцарски композитор Паул Хубер.
 
Композираният в три части концерт е базиран на класическия модел, който се характеризира с елегантност както във величествените ивиртуозни преходи, така и в лиричното вътрешно движение.
 


 

 

Вилиана Вълчевае родена във Варна. През 1999 година завършва средното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в родния си град със специалност Пиано, след което веднага е приета да учи в Hochschule der Künste в столицата на Швейцария – Берн, както и по-късно камерна музика в Нюшател. Паралелно започва да се занимава и с дирижиране, което я отвежда в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихска опера проф.Ралф Вайкерт, където през 2010 защитава с отличие Магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране.
Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в Кадакес (Испания). Тя е активен участник като диригент в Берлинския форум "Das Kritische Orchester", сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които Берлинска филхармония, Мюнхеска филхармония, Bayerische Rundfunk Оркестър, Dresden Staatskapelle.
През 2013 година Вилиана Вълчева започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана за три творчески сезона. Същата година, след конкурс, печели и място за практика в нова продукция на Цюрихска опера при главния диригент Фабио Луизи.
През 2014 година, Вилиана Вълчева е поканена от Маестро Борислав Иванов за щатен диригент във Варненската опера, където има възможност да подготви и представи много нови постановки. Сред тях са сложните заглавия като Андре Шение на У.Джордано, Адриана Лекуврьор на Франческо Чилеа,Норма на Белини, Лучия ди Ламермур на Доницети, Дон Жуан на Моцарт както и много други.
За Вилиана Вълчева музикалната критичка Юлияна Караатанасова пише :"...Преливаща от талант, енергия и огромна работоспособност, Вилиана Вълчева е изучила в най-малки детайли партитурата на "Андре Шение", вниквайки дълбоко в стила на веристичната опера. Нейният прочит говори за безспорен професионализъм, съчетан с категоричен диригентски жест. Варна може да се гордее с още една звезда – от истинските, която ще блести скоро на международния музикален небосклон."
През годините от 2008 до 2014 ВилианапВълчева получава реномираните стипендии на Zeno-Karl Schindler( Женева) за средновековна немска музика, както и стипендията Richard Wagner-Stiftung- Bayreuth – за изучаване творчеството на Рихард Вагнер.
През септември 2017, Вилиана Вълчева е поканена да открие първото издание на оперния фестивал "Дионисия" на остров Корфу , от създателя и артистичен директор на фестивала, световния бас Орлин Анастасов.
През януари 2018 година българската диригентка Вилиана Вълчева ще дебютира на сцената в Reggio Calabria с прословутия реквием на Джузепе Верди.
 
Проф.Алоис Кохе роден в Люцерн (Швейцария). Завършва музикознание, орган, хорово дирижиране и църковна музика в родния си град.
Дългогодишен директор е на Академията за църковна музика и до 2008 година е ректор на Държавната музикална академия в Люцерн.
Проф.Кох възстановява църковната музика в Йезуитската църква в Люцерн и служи като диригент и органист в катедралата "Св. Хендвиг" в Берлин.
Работил е и като диригент в родината си и в чужбина и е преподавал в университета в Люцерн. Често е канен катгогост-преподавател в Берлин и Цюрих.
През 1998 проф.Алоис Кох получава наградата за изкуство на град Люцерн, през 2002  получава Културната награда на Юбилейната фондация на швейцарската банка-UBS, през 2003 получава наградата за признаниена Европейската културна фондация, а през 2009 става кавалер на папския Грегориански орден.
След емиритирането си, той концертира като органист, реферира и е музикален съветник в културно-просветните структури на Светия престол.
 
Паул Хубере роден през 1918 година в Кирхберг, Кантон Сант Гален-Швейцария. Той е един от най-значимите швейцарски композитори, наравно с Артур Онегер, Отмар Шок, Франк Мартен и др. Паул Хубер е част от поколението композитори, чието израстване и утвърждаване е през втората половина на 40-те и началото на 50-те години на двадесети век. Тези творци са били призвани да преодолеят огромните предизвикателства на новото духовно начало през първите следвоенни години в Европа. Хубер работи върху повече от 400 творби, включващи множество църковни меси, мотети, кантати, оратории, фестивална музика,  една камерна опера, симфонии, солови концерти, камерна музика, органни произведения, както и многобройни песни за детски, женски, мъжки и смесени хорове. Много черти съчетават музиката на Паул Хубер с тази на  Антон Брукнер, както многократно са заявявали изпълнители, слушатели и критици.
 
Професор Алоис Кох пише в своята книга "Музика във фокус": "... Паул Хубер има несъмнен духовен афинитет към бароковите композитори и особено към Антон Брукнер. Най-ранната музикална творба, спомената в каталога на произведенията му, проправя пътя за цялото му творчество: през 1942 година тогавашният 25-годишен музикант използва теми от адажиото на Седма симфония на Антон Брукнер за медни инструменти."
 


 Цени на билетите: 15, 20, 25 лв. редовна цена,
отстъпка за учащи и пенсионери 10 лв. в зоната от 15 лв.
Пакетен билет за двете събития - на 21 ноември и 2 декември - 20, 30 и 40 лв. 

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички