Зареждам...
РОКЕНДРОЛ
Година: 2019
Продукция: Българска

"РОКЕНДРОЛ" - България 2019, 90 мин.,документален

Режисьор и сценарист: Борислав Колев
Оператор: Пламен Герасимов
Монтаж: Мирослав Гайдошик
Продуцент: „Прожектор“ - Мария Ландова
С подкрепата на Национален филмов център

Филмът е носител на Наградата на публиката от кинофестивала Master of Art 2019

Рокендрол“ е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рокгрупи като „Ахат“, Милена и „Ревю“, „Контрол“, „Нова генерация“, „Ера“, „Ер Малък“, „Кале“, „Хиподил“, които с революционните си за 80-те и първата половина на 90-те години музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в България.
Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техния път – как са създавали своите групи в училищата и университетите; как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони, преди да излязат на светло.
Спомнят си за опита на властта да ги опитоми, като им дава шанс за публична изява. Те грабват шанса, но не изневеряват на бунтарската си същност. Спомнят си хилядите концерти из страната, споделят случки от турнетата – някои смешни, други със съвсем различен привкус.
Музикантите разказват за еуфорията си след политическите промени в края на 1989-а, за участието си в митингите на надеждата. После за краха на мечтите, които са имали; за масовата емигрантска вълна от България към Запада в началото на 90-те, част от която са и мнозина от тях; за съдбата на българския рок в по-ново време.
Задочен диалог с някогашните си колеги води от църквата в едно селце отец Божидар – бивш член на „Ахат“, автор на химна на българския рок „Черната овца“.
Филмът отдава почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев, който си отиде много млад от този свят. Неговият тревожен дух присъства в „Рокендрол“ чрез архивите, на които е запечатан и чрез изключителните песни, които е написал за групите си „Кале“ и „Нова генерация“.
Разказът проследява и днешното битие на част от някогашните бунтари. Ако преди три десетилетия в ъндърграунда те са имали общи идеали и цели, сега между тях има разделение – социално и мирогледно. Онова, което никога няма да ги раздели, е общата им съдба и страст – рокендрола. А в този филм има много рокендрол!
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички