Зареждам...
РОБИ ЛАКАТОШ, цигулка и неговият ансамбъл
22 април 2019 - зала 1 - 19:00 часа

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ, ВАРНА 2019

РОБИ ЛАКАТОШ, цигулка и неговият ансамбълКралят на циганската цигулка Роби Лакатош с първи концерт в България

Една от най-колоритните звезди на световната музикална сцена ще се срещне за пръв път с българската публика в дните на Европейския музикален фестивал, Варна, който наложи край морето линията на кросоувър концертите с имена като Найджъл Кенеди и Ричард Клайдерман и представи майсторството на знаменити европейски оркестри като  Академията на “Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс”, „И музичи ди Рома“и „Виртуозите на Миланската скала”.
Сега поканата на фестивала е към Роби Лакатош – титулован от критика и почитатели като потомствения Крал на циганската цигулка. Унгарецът е наследник на знаменита циганска фамилия, неговият прадядо отпреди 7 поколения Янош Бихари пръв бива наричан Крал на циганската цигулка и Цигански Орфей лично от Бетовен и Ференц Лист. Дори мълвата разказва, че Брамс открадва идеята за своите прочути Унгарски танци точно от Бихари.
Роби Лакатош е не само изключително завладяващ виртуоз,  но и всестранно надарен музикант, отличаващ се с необикновена стилистична универсалност. Интерпретира с еднаква импулсивност и в класическия стил, и в джаза, и в унгарския фолклор. И от сблъсъка на жанрове и култури създава един забележителен микс, поднесен с брилянтна техника и импровизаторско майсторство. Определян  като класически виртуоз, джаз импровизатор, композитор и аранжор,  Лакатош е всъщност всички тези неща наведнъж , което го превръща в един от най-добрите цигулари на нашето време. Наричат го често „Цигулар на дявола“, но той предпочита да казва, че музиката всъщност му е от Бога. И в тази божествена музика на Лакатош – истински химн на живота, Бах съжителства прекрасно с джаз ритъма, с чардаша и с горещия цигански нрав.

Класическата си школовка получава в Консерваторията „Бела Барток“ в Будапеща, където завършва с първа награда за класическа цигулка през 1984 г. Между 1986 и 1996 г. Лакатош и неговият ансамбъл спечелват сърцата на публиката в "Les Atéliers de la grande Ille" в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на големия джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели  и с едни от най-големите джаз имена като Хърби Ханкок и Куинси Джоунс. Изпълненията му печелят аплаузите на друга легенда – сър Йехуди Менухин, за когото клубът става любимо място в Брюксел.
Лакатош свири в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио. Рикардо Мути  го кани на  фестивала в Равена, а  Зубин Мета още при първата си среща с импровизаторския му талант го ангажира в постановката на „Прилепът“ в Баварската Щатсопера в Мюнхен. Покани пристигат постоянно от фестивалите в Люцерн, Монпелие, Шлезвиг-Холштайн, Брисбейн, Лондон.
Лакатош изпълнява собствени аранжименти с големи европейски оркестри като Националния оркестър на Франция, Камерния оркестър на Германската филхармония, Оркестъра на Дрезденската филармония, Цюрихския камерен оркестър, Оркестъра на Романска Швейцария.
  
Той е първият и единствен цигански цигулар в света с ексклузивен контракт с Дойче грамофон. Първият му диск е разграбен в над 100 000 екземпляра и получава престижната награда Echo-Klassik.
Във Варна Роби Лакатош ще пристигне със своя ансамбъл от петима виртуозни музиканти  - цигулка, контрабас, китара, пиано и цимбал – и ще представи силно интригуваща програма, съчетаваща разнообразие от класически шедьоври на Бах, Вивалди, Калман и Монти, както и джаз импровизации и унгарска циганска музика. 
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички