Зареждам...
РИШАР ГАЛИАНО СОЛО - КОМПОЗИЦИИ ОТ ГАЛИАНО, БАХ И ПИАЦОЛА
17 декември 2017 - зала 1 - 19 ч.

КОНЦЕРТ НА РИШАР ГАЛИАНО СОЛО - КОМПОЗИЦИИ ОТ ГАЛИАНО, БАХ И ПИАЦОЛА


Le Monde:

ГАЛИАНО прави за Франция това, което ПИАЦОЛА за аржентинското танго.

Le Point:
Фантастичният акордеонист Ришар Галиано стана най-известната френска звезда в света.

Liberation:
Драматичният емоционален Ришар Галиано среща в творчеството си Нино Рота и филмовата музика, която той композира за Федерико Фелини и „Кръстникът”. Свирейки тези култови теми, Галиано често изглежда като един от неговите актьори. Лицето му преминава от сериозно към спокойно. Никой няма да отрече нито едно от острите чувства на чистата мелодия, понякога щастлив, понякога меланхоличен, с жар на социална драма...

Преди десет години Галиано изнася първия си концерт в София в памет на своя приятел и учител Астор Пиацола и развълнуван споделя: топлината и реакцшята на българската публика я нареждат в личните ми пристрастия веднага след най-благодатната - италианската.
На 17 декември тази година след повече от десетилетие Ришар Галиано се завръща в България, този път в зала едно на ФКЦ-Варна. Предстои една емоционална среща с чистата магия на лирика Галиано, изявен като ритмик, мелодик и емоционален интерпретатор в концепцията на интелигентни и разнообразни жанрове - всичко, което носи и позволява емоция.

Програмата във Варна е умело градирана с интерпретации на теми от ненадминатия вечен и винаги прекрасен за слушане Бах до страстта и тангото на Пиацола, поднесени с виртуозността и емоционалността на Галиано – така, както той е обичан и аплодиран в цял свят.

Инструментът акордеон не познава сериозен солист, докато не среща Ришар Галиано, който с несравнима решителност успява да го наложи достойно и да го позиционира на класическата сцена заедно със саксофона и тромпета, които са в основата на джаза. Подобно на неговия учител и приятел Астор Пиацола - изобретателят на "Танго Нуево", Галиано успява да реновира "Френския Мюзет" и да съживи една уникална традиция. Именно Астор Пиацола му препоръчва да свири не по американски, а да се обърне към френските си корени така, както той е черпил от Аржентина.

Ришар Галиано е вдъхновен не от един, а от всички жанрове и със своята еуфоричност и темпераментност покорява зрителите, интерпретирайки теми от извора. „Емоцията продължава” – казва той и черпи музиката си от Йохан Себастиан Бах, през Волфганг Амадеус Моцарт до Шарл Азнавур, Барбара, Нино Рота, Клод Нугаро, Били Холидей, Едит Пиаф, Кърт Елинг, Боби Макферин, Астор Пиацола и Найджъл Кенеди в солиращи изпълнения с най-големите оркестри в света. Записвал многократно за престижния немски лейбъл „Дойче грамофон“, той е продължител на майсторите на фразата, тангото, шансона и филмовата музика.

Световната критика го определя като втория по значимост изпълнител на бандонеон след Пиацола и като най-известният френски музикант в света, който интерпретира акордеона като "легитимен глас в класиката и в джаза".

КОНЦЕРТЪТ Е БЕЗСПОРНО СЪБИТИЕ В ПРЕДКОЛЕДНИЯ КУЛТУРЕН ЖИВОТ НА ВАРНА!
от поредицата "Великите имена от световния подиум"
Ришар Галиано ще свири на любимия си акордеон и на бандонеон със световната топ марка „Виктория” на 17-ти декември  на сцената в зала 1 на ФКЦ-Варна.

„Фантастичният” Галиано идва със специално аранжирана за морската столица програма. Ще чуем интерпретации върху теми от Й.С.Бах, през В.А.Моцарт, Антонио Вивалди, геният на филмова музика Нино Рота, френски шансони, джаза и фразата на Клод Нугаро, страстта на  Астор Пиацола и разбира се „Френският мюзет” - само популярна музика...

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички