Зареждам...
*** САМО НА 21 ЯНУАРИ В ЗАЛА 1 ЧУЙТЕ "ЗВУЦИ ОТ ЗЕМИТЕ НА ГАНСУ" ПО ПОВОД КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА! * ПЪРВИ ПРОМОБИЛЕТИ НА ЦЕНА -10 лв. за МАРИО ХОСЕН & ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР - 24 март 2019г.
ОРФЕЙ
Година: 2012
Продукция: Българска

20 юни - зала "Европа" - 20 ч.

"ОРФЕЙ" - България, дкументален, 50 мин.

режисьор: Стилиян Иванов

Разказ за литературния, художествен и исторически образ на тракиеца Орфей. Филмът прави паралел между всички религиозни, философски и научнитеории за безсмъртието на човешката душа. Паралел между Орфей и Христос. Филмът дава отговор на въпросите: Кой е Орфей? Къдее живял? И кога? От кого се е учил? И защое бил убит? Орфей е най-известният поет, музикант и певецна древността. Нещо повече. С музиката си той лекувал хората и животните, омайвал дърветата и скалите.Живял е преди повече от 3 000 години в земите на Тракия.  Поради факта, че тракийците не записвали своята история, и днес българи, гърци и турци си оспорват правото да бъдат наречени “сънародници” на великия певец, така кактодруги народи спорятза честта да се именуват “роднини” на велики учени, писатели, артисти…
Като всеки човек Орфей е имал своята голяма любов. Обичал Евридика. Любовта на двамата тракийци засенчва тази на влюбените от Верона. Защото, за разлика от Ромео и Жулиета те не се примиряват със смъртта, и не просто изпиват чашата с отрова, слагайки край на своите чувства, а напротив - разделени от смъртта Орфей слиза в подземното царство, за да измоли от боговете да върнат любимата му. По пътя към света на живите, Любовта на великия певец се оказала по-силна от Вярата му в думите на боговете и повторно загубил любимата си. Но не мислете, че Орфей е просто гениален музикант, загубил любовта на живота си и създал заради това безброй сълзливи песни. Не! Тракиецът Орфей е много повече. Той бил учител по безсмъртие. Разкривал на тракийците и елините тайната до тогава истина, че “Душата е божествена и безсмъртна и идва на този свят, за да се усъвършенства.” Цивилизациятана траките започнала да се променя чрезуроците по смирение и мъдрост. Да, Орфей бил реформатор. И говорел за неща, за които векове по-късно ще говори Христос пред юдеи и римляни, а чрез учениците си и пред целия свят. Разбира се, че за дръзките си думи и за свободата която те давали на хората, Орфей бил наказан. Но не от боговете, а от хората. Орфей бил разкъсанот жриците на господстващия тогава култ към Богинята-Майка. Този култ, както всеки друг, изисквал инакомислещите да бъдат убити. Тъжен край стократно повтарянв човешката история. Човечеството  винаги постъпватака, когато чува нови думи и идеи.
 
Цени на билетите: 8 лв. редовен, 6 лв. намаление за учащи и пенсионери
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички