Зареждам...
НИРВАНА
10 април - зала "Европа" - 19:00 ч.

"Бонини" представят:
"НИРВАНА"
от Константин Илиев

Режисьор: Иван Добчев
Художник: Венелин Шурелов
Музика: Асен Аврамов
Участват: Ирмена Чичикова и Христо Бонин

Тази нощ тя ще играе една рискована игра, но се надява чрез нея да разбере истината за двамата. Сега е нейното време – нощта на истината. Тя играе, залага капани, подхвърля кърпичките на въпросите си, а той, виждайки как саморазрушителността й набира скорост, отклонява всячески устрема й, защото разбира, че в стаята “безбрежно, бездънно” нахлува смъртта.

Пиесата е отдавна призната за класика в драматургията ни.

Христо Бонин играе Мъжа с неочаквана сдържаност (сякаш загърбил любимите си комични роли), с мигове на самоирония, на уморена търпимост. Той я уверява в любовта си, но би могъл може би и без нея. Жената - не би могла. Те имат различни залози в играта-живот, в любовта-омраза и само краят им ще ги слее най-сетне в едно, в нирвана.

Ирмена Чичикова играе Жената някак остро, отдадено, като в полет от трамплин, без резервен ход, самоубийствено. Тя сякаш дарява с ласка Мъжа за последен път. В черната си рокля, неспокойна, нервно усмихната, но и избухлива, обсебена от една мисъл, от една натрапчива идея да свърши, да намери покой, нирвана. Той има Македония, майка си, Мина, а тя има само него. При това го иска целия, отдаден само на нея. И затова не Тота, не подхвърлените й кърпички са причините за среднощния скандал. А мисълта, че ерозира, че се сгромолясва единствената опорна точка, на която тя се крепи – взаимността на любовта им. Тя трябва да вземе решение какво да се прави (съвсем като руските революционери, сред които била израснала). И го взема, докато крие заредения му пистолет.

Това не е постановка за Жената или за Мъжа. Това е сценичен и тревожен размисъл за трагичната невъзможност да се постигне пълното сливане, хармонията, да го наречем - “бялата нирвана” във взаимоотношенията между двама души.

Защото човек винаги може да си посади смокиня под прозореца, но как да засади нетленно блаженство и любов в душите на най-близките си!

Много добра пиеса, много умен и вчитащ се в текста режисьор, добри актьори – банална рецепта за интересен театър.

"НИРВАНА" се играе в основна програма, на сцената на ТР Сфумато. Пътува из страната и в чужбина.
Игран е пред българска публика в Отава, Монреал, Торонто, Виена, Брюксел, Лондон, Атина.

Участва на театралните фестивали :
- “Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2016”, Подгорица, Черна Гора;
- Фестивала на Камерния театър „Ристо Шишков”, Струмица, Македония 2016, с Награда за най-добра женска роля;
- “Actor of Europe”, Ресен, Македония 2015, с Награда за най-добър спектакъл;
- "Нова българска драма"- Шумен 2010 с награда за сценография;
- "Малки театрални форми"- Враца 2010 с награди за режисура, мъжка роля, сценография;
- "Варненско лято" 2010

С награда "Икар" 2010 за музика.
Номинации за мъжка роля и награда за музика "Аскеер"2010.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички