Зареждам...
МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧЕН СПЕКТАКЪЛ "ПРИКАЗКИ ОТ ИЗГУБЕНИЯ ГРАД"
22 май 2019 - Градска художествена галерия "Б.Георгиев" - 19 ч. 


ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ, ВАРНА 2019

Музикално-поетичен спектакъл "Приказки от изгубения град"

Мария Мартинова, пиано
Теодора Духовникова, рецитатор


 
Европейски музикален фестивал, Варна представя музикално – поетичния спектакъл Приказки от изгубения град, който обединява творческата енергия на две ярки артистични натури - пианистката Мария Мартинова и актрисата Теодора Духовникова. Изпълнявайки емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм, тандемът Мартинова – Духовникова ще поведе публиката на едно загадъчно и енигматично пътешествие през дебрите на човешката душа. Спектакълът Приказки от изгубения град, представящ музиката на Дебюси и Равел и поезията на Верлен, Бодлер и Бертран, е едно завръщане към “вътрешния храм”, който понякога изоставяме, и в който изпитваме нуждата отново да влезем.

Пианистката Мария Mартиновa е възпитаник на Музикалното училище във Варна и на Националната музикална академия в класа на проф. Стела Димитрова. Обучението си продължава в Juilliard School в Ню Йорк, където е приета като лауреат на престижната стипендия на името на Владимир Хоровиц. Получава Магистърска степен от Кралската Академия по музика в Лондон. Работи с такива знаменити артисти и педагози като Алексис Вайсенберг, Александър Торадзе, Джоузеф Калихщайн, Хеймиш Милн, Мария Курчио, Питър Фойхтвангер, Феликс Галимир, Самюел Сандърс. Многократен лауреат на конкурси, Мартинова свири в едни от най-престижните зали в цял свят. Дързък артист и многостранен музикант, тя се е утвърдила и като едно от най-горещите имена на международната сцена на съвременното танго, като основател на ТАНГУАРДА – топ ансамбъла в този жанр в Европа. Нейната дискография включва записи за EMI Virgin Records, Delphian Records и LP Classics, където тя е представена не само като изпълнител, но също така и като продуцент. Мария е прекосила граници между държави и жанрове, винаги следвайки своето артистично кредо. Дълбоко вдъхновена от театъра и танца, тя е силно движена от вътрешната си нужда да разказва истории на публиката.
 

Теодора Духовникова завършва класическата гимназия Константин - Кирил Философ в София, след което и актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на професор Снежина Танковска.
От десет години е част от трупата на Народен Театър Иван Вазов, където играе в постановките на едни от най-изявените български режисьори като Александър Морфов, Явор Гърдев, Маргарита Младенова и други.
Изявява се и на сцените на Театър 199 и Сълза и Смях.
Играе в много български филми и сериали- ВездесъщиятДъвка за балончетаСъбирач на труповеДървото на животаПод прикритиеОткраднат животДяволското гърло и др. Номинирана е и е печелила най-престижните театрални награди у нас - Икар и Аскеер. През 2017 е отличена със Златна роза на конофестивала във Варна за най-добра женска роля като Ана във филма Въздесъщият. Награждавана е с приза Жена на годината през 2012 и 2018 в категория Актриси.
 

  
 
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички