Зареждам...
МОМИЧЕТО ОТ БРЕСТ
Година: 2017
Продукция: Европейска

30 ноември - зала "Европа" - 17 ч.

"МОМИЧЕТО ОТ БРЕСТ" - премиерен филм на Франция, 2016 г., 127 мин.

КИНОМАНИЯ 2017
Режисьор: Еманюел Берко
В ролите: Сидсе Бабет Кнудсен (Ирен Фрашон), Беноа Мажимел (Антоан льо Биан), Шарлот Лемел (Патош), Изабел дьо Ертог (Корин), Лара Нойман (Ан Жуан), Гюстав Керверн (Кермарек)

Уважаваната режисьорка, сценаристка и актриса Еманюел Берко се утвърди през последното десетилетие като един от водещите таланти в европейското кино. Момичето от Брест е гневен филм, създаден, за да насочи вниманието към сериозни проблеми и да разтърси една самодоволна система, представяйки истинската история за дългата борба на една жена да бъде приета на сериозно при сблъсъка си с фармацевтичната индустрия.
Заснет по бестселъра „Медиатор 150 мг”, филмът ситуира действието си в Бретан – ключов елемент, тъй като има постоянно напрежение между Париж и провинцията и разказва за д-р Ирен Фрашон, лекар-пулмолог, която подозира връзка между скорошни смъртни случаи на нейни пациенти и лекарствата, приемани от тях. След като се обръща за помощ към Антоан - шефа на изследователския отдел в болницата, разследването й я отвежда до могъща фармацевтична компания. Тъкмо тогава нещата загрубяват. Екипът на Антоан внезапно е заплашен с орязване на бюджета, а колегите й започват да гледат подигравателно на Ирен като натрапница.
Историята на Фрашон неминуемо напомня на друга непримирима активистка: Ерин Брокович. Но авторският стил на Берко категорично заявява, че това е нова филмова територия. В лицето на датската актриса Кнудсен, която е в почти всяка сцена от филма, режисьорката открива артист, потопен напълно в ролята на непримирима жена.


Цена на билета: 8 лв. 
За ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение: 6 лв.
Номинации:
2 номинации за „Сезар” – за най-добра актриса на Сидсе Бабет Кнудсен и адаптиран сценарий

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички