Зареждам...
МОМИЧЕ

Купи билетГодина: 2018
Продукция: Друга

МОМИЧЕ - Белгия-Холандия, 2018, 105 мин.

Режисьор: Лукас Донт
В ролите: Виктор Полстер, Ари Вортхалтер, Оливер Бодар, Тимен Говертс, Кателине Дамен, Валентейн Даненс, Магали Елали, Алис дьо Броквил, Ален Оноре, Крис Тис, Аджело Тисенс, Мари-Луис Вилдерик, Вирджиния Хендриксен

Амбициозната 15-годишна Лара мечтае да стане професионална балерина. С помощта на баща си се впуска в това приключение и се записва да учи в ново училище. По тялото си обаче разбира, че по рождение е момче. С неспособността да понесе натоварването на балерините се засилват и присъщите и за двата пола комплекси.
 
„Исках публиката да разбере какво е да се родиш в тяло, което не е твое. Мнозина живеят в тяло, с което не се чувстват изцяло свързани. Исках да говоря за това, но също така, силно исках да покажа връзката между дете и родител. Конфликтът не е между тях – от гледна точка на бащата няма никакво съмнение какво трябва да направи детето му. Той е подкрепящ персонаж, който дава цялата си любов.“
Лукас Донт, ScreenDaily

Лукас Донт
Лукас Донт е роден в Гент, Белгия. Дипломира се в специалност аудио-визуални изкуства от училището по изкуства KASK. Късометражните му филми Загубено тяло и Незавършен печелят множество награди. Незавършен дори е официално номиниран за „Оскар“ през 2015 г. Донт се фокусира върху художествената измислица, но разглежда възможностите и на документалистиката. През 2016 г. участва в Cinéfondation в Кан със сценария за първия си пълнометражен филм Момиче. Във филма са комбинирани теми, които режисьорът вече е изследвал, като танца, трансформацията и идентичността. Лукас Донт често работи с хореографа и танцьор Ян Мартенс, с когото заедно създават постановката „Обикновените хора“.

Награди и номинации:
Кан '18 – Златна камера, награда на ФИПРЕССИ в програма „Особен поглед“, най-добър актьор в програма „Особен поглед“ (Виктор Полстер)
Лондон '18 – Награда „Съдърланд“
Одеса '18 – Най-добър актьор (Виктор Полстер)
Сан Себастиан '18 – Наградата на публиката, най-добър филм
Стокхолм '18 – Най-добър актьор (Виктор Полстер)
Цюрих '18 – „Златно око“


Цени на билетите: 8 лв. - редовна; 
6 лв. - намаление за учащи/пенсионери.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички