Зареждам...
ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2019: ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ
23-06-2019
20:00  -  Фестивален и конгресен център - зала 1

Тържествено откриване

Варненска филхармония

Диригент Георги Димитров

Солист Бенямин Шмид - цигулка

 

Панчо Владигеров – Рапсодия "Вардар"
Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър N 1
Хиндемит – Благородно видение

 
Бенямин Шмид

Особената сила на Бенямин Шмид, един от най-всестранните съвременни цигулари,  се крие в изключително богатия му репертоар и впечатляващата му индивидуалност. В основата на неговата кариера са произведения от австрийски композитори като Берг, Голдмарк, Корнголд, Крейслер, Моцарт, Мутшпил, Шьонберг и Веберн.

Особената сила на Бенямин Шмид, един от най-всестранните съвременни цигулари,  се крие в изключително богатия му репертоар и впечатляващата му индивидуалност. В основата на неговата кариера са произведения от австрийски композитори като Берг, Голдмарк, Корнголд, Крейслер, Моцарт, Мутшпил, Шьонберг и Веберн. Концертира и записва редовно с пианистката Ариане Херинг, акцентирайки основно върху произведения на Моцарт – двамата редактират няколко сонати на Моцарт и непубликувани преди това фрагменти за издателство Henle. Шмид прави успешна кариера и в джаза, и редовно представя програмата си Hommage à Grappelli, както на джаз сцени, така и в класически концертни зали.

Акценти в програмата му за сезон 2018/19 са турнетата в Швеция, Португалия и Испания. Освен това Бенямин Шмид продължава да бъде артист-ин-резидънс в Casa da Música в Порто, като изпълнява всички концерти за цигулка от Моцарт. Предстои му съвместна работа с Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias в Овиедо и Orquesta Sinfónica Radio Televisión Española в Мадрид. Към края на този сезон се връща в ORF Radio-Symphonie Orchester Wien, за да изпълни Концерта за цигулка на Корнголд под диригентството на Кристиан Мачелару в Концертхаус Виена.

Натоварената програма на Шмид включва редовни изяви с оркестри от цял свят, между които Австралийски камерен оркестър и Израелски камерен оркестър, Оркестъра на Концертгебау, Ротердамската филхармония, Симфоничния оркестър на Торонто, Гевандхаус оркестър в Лайпциг, Оркестър „Гюлбекян“, Симфоничния оркестър на Финландското радио, Филхармонията на Санкт Петербург, Националния симфоничен оркестър на Вашингтон и Хюстънския симфоничен оркестър, Неаполската филармония, както и Джаз оркестъра на Неаполската филхармония и оркестри на Института „Къртис“. Ангажиментите му в Азия включват изпълнения с New Japan Philharmonic, Singapore Symphony и участие на фестивала в Хонг Конг. Бенямин Шмид работи в тясно сътрудничество с Виенската филхармония. Техни съвмести изяви са концертът за откриването на Залцбургския фестивал през 2004 г. и изпълнението на версията на Фриц Крайслер на  Цигулковия концерт №1 от Паганини под диригентсвото на Валери Гергиев през 2001 г. на концерт, излъчен в над 60 страни и издаден на CD и DVD от Deutsche Grammophon. Шмид е чест гост и на големите европейски фестивали за камерна музика.

Страстно отдаден на звукозаписна дейност, Шмид натрупва впечатляваща дискография от около 40 компактдиска, между които много наградени издания. Сред редовните му отличия са ECHO Klassik, Gramophone Editor’s Choice и Strad Selection. Номиниран е за Vierteljahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik (тримесечната награда на немските критици) за записа на Концерта за цигулка на Волф-Ферари, а последният му запис, включващ Концерта за цигулка на Лигети, е обявен от списание Gramophone за запис на месеца.

Бенямин Шмид печели много награди на различни международни конкурси, между които и на конкурса „Флеш“ през 1992 г., където получава наградите „Моцарт“, „Бетовен“ и Наградата на публиката. Освен с кариерата си на изпълнител, Бенджамин Шмид е ангажиран и с преподавателска дейност в Моцартеум Залцбург и води майсторски класове в Hochschule в Берн. Свири на цигулка  “ex Viotti” Stradivarius от 1718, предоставена му от Австрийската национална банка. През 2017 е член на журито на Музикалния конкурс ARD  в категория „Цигулка“.


Георги Димитров 

Георги Димитров завършва Българска държавна консерватория в София със специалности оркестрово дирижиране и цигулка.
Специализира при Евгени Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург. 

Дирижира всички български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др. 

Творческата му биография е свързана с Пловдивска филхармония, Русенска опера, Софийска опера, Симфоничния оркестър на Република Сан Марино. 

От 2000 Димитров е главен директор на ОФД-Русе, от 2005 до 2009 - директор на ОФД-Пловдив и от 2009 до 2018 - главен диригент на ОФД-Русе. От 2018 е диригент на свободна практика. Неговата индивидуалност щастливо съчетава силен темперамент, колоритно въображение и изключително диригентско умение.
 

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички