Зареждам...
ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО" 2019: СТРУНЕН КВАРТЕТ „Добри Христов”

Купи билет19-07-2019
19:00  -  Градска художествена галерия

Струнен квартет „Добри Христов”
Димитър Буров и приятели

 

120 години Владигеров


П.Владигеров – Струнен квартет
Дж. Енеску – Струнен октет

 

Струнен квартет „Добри Христов“ е създаден от преподаватели в НУИ “Добри Христов”. Вдъхновени от родолюбието и активната обществена дейност на своя патрон, те се обединяват от общата си любов към камерната музика и от споделената отговорност за възпитаването на младите таланти на Варна. Концертната им дейност обхваща различни тематични концертни серии в града, съвместни проекти с гостуващи и варненски музиканти, звукозаписна дейност.

Красимир Щерев е роден през 1971г. в Пловдив. Завършва НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, в класа по цигулка на Елена Дойкова и бакалавърска степен в АМТИИ- Пловдив. През 2008 г. завършва магистърска степен по специалността ”Инструментално изкуство- цигулка” при проф. Недялчо Тодоров. От 1990 до 1993 е първа цигулка на Струнен квартет „Форте”, с многобройни концерти в страната и в Европа (Англия, Франция, Швейцария, Германия). От 1993 до 1996 г. работи като артист-оркестрант в Държавна филхармония – Пловдив, а от 2003 до 2006г. е член на австрийския „Виена Валцер оркестра”. От 2009г. е концертмайстор на ОФД-Варна, като успоредно свири като като концертмайстор на Варненски камерен оркестър и Оркестър „Симфониета” - Варна. От 2012 г. е концертмайстор на камерен оркестър „Камерата Орфика”. 

Евгения Паскова е родена през 1951г. в Балчик. Завършва СМУ „Добри Христов” –Варна и ДМА „Проф. П.Владигеров”- София  при проф. Емил Камиларов. Отличена е с дипломи и награди от национални и международни конкурси, между които „Св. Обретенов“, „Паганини”- Италия и др. Свири като концертмайстор и солист на многобройни турнета в Европа и Азия с Камерен оркестър Банкя с ръководител Дина Шнайдерман, Варненска филхармония, Камерен оркестър Добрич, Оркестър „Симфониета”- Варна. От 1993 е преподавател по цигулка и оркестрово свирене в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна.

Румяна Петрова е родена е в гр. Варна през 1970г. Завършва НУИ „Л.Пипков“ – София, педагогика в Музикалната академия в гр. Пловдив и магистратура по изпълнителско изкуство в Университета на Претория, Южна Африка. Работи в симфоничните оркестри на Претория, Кейптаун и Дърбан в ЮАР. Между 1999-2008 г. живее в САЩ, преподава в Консерватория Бруклин, Ню Йорк, свири в Ди Капо Опера, Ню Йорк и Камерния оркестър на Кънектикът. Като виолист на Струнен квартет „Форте” осъществява много концерти в Европа, Азия и САЩ. Има издадени два диска с авторска музика. От 2009 г. Румяна Петрова живее във Варна. Преподава виола и камерна музика в НУИ „Добри Христов”,  работи в екипа на фестивала „Варненско лято”. В ролята на „Госпожа Виола” е автор и водещ на серия образователни концерти за деца във Варна. За активна дейност в популяризиране на българската музика в чужбина е носител на дипломи и отличия за принос към българската музикална култура.

Ваня Николчева е родена във Варна. Завършва СМУ „Добри Христов” в класа по виолончело на Марта Петкова, а след това АМТИИ - Пловдив в класа по виолончело на проф. М. Дойкова. Член е на камерните оркестри „Симфониета” - Варна, Добрич, „Орфеус”. Рaботи като оркестрант във Варненска опера и преподавател по виолончело в НУИ ”Добри Христов”.

Димитър Буров

Димитър Буров завършва Музикалното училище във Варна и продължава образованието си в Националната консерватория в София в специалностите цигулка и камерна музика.

Носител е на І награда от конкурса Н. Симеонова – 1987. Специализира в Guildhall School  в класа на проф. Ифра Нийман. От този момент гради активна кариера на изпълнител и педагог. Като солист и камерен изпълнител музицира на фестивалите Ундзор и Чичестър във Великобритания, на Варненско лято, Истанбулска пролет и други. Международните му участия го отвеждат на сцени в много европейски страни, в Турция, Малайзия и Хонг Конг. Музицира с Лондонското клавирно трио Моцарт, чийто съвместен компактдиск с Клавирния квинтет на Шостакович е избран за диск на месец юни 2008 от Classic Music Magazine. Като преподавател работи в различни колежи във Великобритания. През 1997 е назначен за ръководител на катедра Струнни в Harrow School. 

Яна Бурова
Яна Бурова започва обучението си по цигулка на 5-годишна възраст при Снежина Фурнаджиева, след което постъпва в Музикалното училище “Добри Христов” - Варна, където учи под ръководството на Румяна Колева. През годините на обучението си, Яна Бурова печели награди на Конкурса за чешка и словашка музика във Варна (първа награда),  конкурса „Светослав Обретенов”, Провадия (втора награда) и Конкурса за най-добро изпълнение на камерна творба от български композитор във Варна.

През 1998 година е приета като стипендиантка в Guildhall Music&Drama при световноизвестния педагог проф. Ифра Нийман. През 2004  завършва магистратура с отличие при виртуоза Васко Василев в Trinity College of Music. През същата година печели първа награда за най-добро изпълнение на концерт от класически композитор.
Участвала е майсторски класове на проф.Минчо Минчев, Ваня Миланова, Максим Венгеров.

Яна концертира в България, Германия и Англия като солист и камерен музикант в престижни зали и фестивали и през 2013 година прави дебют в Wigmore Hall, Лондон. Работи с пианистката Фиамета Тарли, Чилингирян квартет и Инспирити квартет.

През 2006 година излиза нейният компактдиск със произведения от български композитори и четири години по-късно записва квинтет от Richard Ridney Benett, световна примиера.

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички