Зареждам...
ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО" 2019: ОЛИВИЕ МЕСИЕН - "КВАРТЕТ ЗА КРАЯ НА ВРЕМЕТО"
04-07-2019
19:00  -  Градска художествена галерия

Оливие Месиен - "Квартет за края на времето"

Милена Моллова - пиано
Боби Йоцов - кларинет
Марио Хосен - цигулка
Атила Пастор - виолончело


Уникален шанс да чуе „Квартет за края на времето“ ще има публиката на ММФ „Варненско лято“. Звезден квартет ще изпълни френския шедьовър на Оливие Месиен на 4 юли в Градската художествена галерия на Варна. Ще бъде изпълнен от голямата българска пианистка проф. Милена Моллова, Борислав Йоцов – кларинет, виенският виолончелист Атила Пастор и цигуларят Марио Хосен – музикант с европейска кариера и музикален директор на големия варненски фестивал от тази тази година.

„Квартет за края на времето“ е творба с необикновена съдба. Авторът Оливие Месиен е силно религиозен френски авангардист, пише много сакрална музика и въвежда нови техники в музиката. Органист е в продължение на 60 години в църквата „Света Троица“ в Париж, преподава и в Парижката консерватория. и силно набожен музикант, я създава, докато е концлагерист в Германия. Квартетът прозвучава за пръв път именно зад телените огради на концентрационния лагер, изпълнен от Месиен и още трима пленници. Въпреки тежката си участ, композиторът доживява края на Втората световна война и посвещава целия си живот на музиката в църквата „Света Троица“ в Париж. Произведението „Квартет за края на времето“ е вдъхновено от Апокалипсис от Евангелието на Йоан.

Предизвикателството да изпълнят тази емблематична за европейския авангард творба поемат забележителни музиканти. Сред тях е проф. Милена Моллова – музикант и педагог с дълъг успешен път, Марио Хосен – харизматичен артист с брилянтна техника, който се качва на сцената на 8-годишна възраст и става солист на най-известните световни оркестри като Виенския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Филхармония Брукнер Линц, Кралската Филхармония, Оркестър на Миланската скала. В тази компания е и потомствения музикант Борислав Йоцов – кларинетист-виртуоз и преподавател. Партията на виолончелото поема Атила Пастор от Виена, печелил редица международни конкурси и артист с афинитет към съвременната музика.

Милена Моллова е великолепен пианист, музикален педагог, почетен професор на Нов български университет, дълги години професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а понастоящем Председател на Училищното настоятелство на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Проф. Моллова е един от доайените на българската клавирна школа, практикуващ пианист с изключително активна концертна дейност, изнасящ всяка година десетки концерти в страната и в чужбина като солист и камерен изпълнител. Тя е изградила редица блестящи пианисти, които със своя талант покоряват световните сцени. Проф. Моллова е виден обществен деятел в областта на българската култура, който със своите изключително безкомпромисно честни и ярки позиции се нарежда сред най-активните музикални дейци, участващи в дебати за развитието на съвременната ни култура, на музикално образователните институции, за перспективите и философията на съвременното музикално изкуство и образование.

Борислав Йоцов е роден в семейство на изтъкнати музиканти. Завършва НМУ „Панайот Пипков“ и НМА „Панчо Владигеров“ в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Специализира в Националната консерватория в Париж при проф. Мишел Ариньон, а по-късно и в Университета „Дюкейн“ в САЩ при проф. Марк Нучо. Печели няколко национални конкурси и IV награда на международния конкурс „Принц Филип“ в Брюксел. Отличен е от БНР като Музикант на годината „За активна творческа дейност“ (2004), а през 2005 печели Кристална лира на СБМТЦ като „Инструменталист на годината“. Борислав Йоцов от 40 години гради изключително успешна кариера на кларинетист-виртуоз. Преподава в НМА и НМУ. Имал е десетки солови рецитала, бил е солист на всички наши симфонични оркестри и на Биг-Бенда на БНР. Концертирал е в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия и др. Има издадени пиеси за кларинет в България и Англия. Изпълнява и записва голям брой произведения за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които премиерни за България. В момента е студент по дирижиране на маестро Найден Тодоров в НБУ. 

Марио Хосен е виртуоз със световна известност. Той прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле оставя важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които Английския камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски“ на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на БНР – София, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много др. Гастролира в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония и др. Марио Хосен концертира и записва със световни артисти като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, предоставена от Австрийската национална банка. Марио Хосен е почетен професор на НБУ. Той е основател и артистичен директор на Международната академия и музикален фестивал „Орфеус“, която се провежда ежегодно във Виена (Австрия). Марио Хосен е почетен професор на НБУ.

Атила Пастор (Австрия) завършва Виенската консерватория, където учи виолончело и композиция. Учи също и за адвокат. Той печели редица международни конкурси, както и Наградата на австрийското радио и телевизия и на Виенската филхармония, както и наградата OESTIG за изпълненията си на съвременна музика. Пастор е подкрепян от фондация „Hugo Wolf“, фондация „Alban Berg“, фондация „Janáček“ и Австрийското федерално министерство на културата. Атила Пастор концертира в най-големите концертни зали с известни оркестри, както и участва в известни европейски фестивали. Неговите музикални постижения са документирани в два солови диска. Като композитор той отделя голямо внимание на сътрудничеството си с други композитори, които са му посветили многобройни самостоятелни творби и концерти с оркестър. Успешен е като композитор. пише за Wiener Sezession, а произведението му „Reflexionen“ е изпълнявано от известния Ensemble Contrechamps в Гент. Той свири на виолончело Амати от 1573 година.

Оливие Месиен е френски композитор авангардист. Негови учители са били Пол Дюка и Марсел Дюпре. Месиен въвежда нови техники в музиката, силно религиозен, пише много сакрална музика. Органист е в продължение на 60 години в църквата „Света Троица“ в Париж, преподава и в Парижката консерватория. По време на Втората световна война е бил пленник в концентрационен лагер в Германия и там написва „Квартет за края на времето“ по Апокалипсиса на евангелиста Йоан. Творбата е изпълнена с други затворници музиканти пред надзиратели и останалите пленници. Прави впечатление, че този концентрационен лагер прилича на почивна станция, където всеки се отдава на любимото си занимание. Но фактът си е факт, именно в концентрационния лагер край Гьорлиц Месиен написва „Квартет за края на времето“. Скоро след това е освободен. Ученици и последователи на Месиен са Пиер Булез, Карл-Хайнц Щокхаузен и Янис Ксенакис.

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички