Зареждам...
ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО" 2019: АНСАМБЪЛ "СОФИЙСКИ СОЛИСТИ"
02-07-2019
19:00  -  Аула на Икономически унверситет

Ансамбъл „Софийски солисти”

Диригент Пламен Джуров

Солисти Минчо Минчев - цигулка и Николай Минчев - цигулкаПрограма:
Михаил Големинов – Четири пиеси *  
Й.С.Бах    - Концерт за две цигулки  
Майкъл Типет - Фантазия – концертанте *
Гия Канчели – Маленькая Данелиада *

* Първо изпълнение за Варна
 

Ансамбъл “Софийски солисти”

Трудно е да бъде оценено значението на Камерен ансамбъл “Софийски солисти“ в развитието на българската музикална култура: записи на грамофонни плочи /над 80/, гастроли в цял свят, които продължават повече от половин век, неизброимо количество премиерни изпълнения на български и чужди творби от различни епохи.

Ансамбълът е работил с всички значителни български музиканти - композитори, диригенти, солисти. С някои от тях / М. Големинов, К. Илиев, Д. Петков, Ф. Кутев, М. Минчев и др. / взаимоотношенията надхвърлят обичайните творчески контакти. Много български произведения са създадени за ансамбъла.

Сред диригентите и солистите работили със “солистите “ се открояват имена като Х. Шеринг, Х. Холигер, Д. Шафран, Н. Цабалета, П. Галоа, В. Кацарова, Н. Кенеди и др. От 1988 година диригент на “ Софийски солисти “ е Пламен Джуров, който съчетава традициите на ансамбъла с новите условия на музикалния живот. В определени случаи към камерния струнен състав от 14 изпълнители се прибавят духови и ударни инструменти и под наименованието Музикална асоциация “Софийски солисти” разширяват репертоара от симфонии и концерти на Хайдн и Моцарт до творби на Барток, Шостакович и др.

Звукозаписната продукция на състава /в съдействие с BMG -Germany, Denon, Balkanton, Gega и др./ се продава в три континента.При цялото си репертоарно многообразие, тази година Асоциация “Софийски солисти” подготвя премиера на операта “Орфей” от Кр. В. Глук.


Пламен Джуров завършва Музикалната академия в София с три специалности:пиано, дирижиране и композиция.

Шест години е диригент на Плевенска филхармония. След това работи в системата на ДО “Музика”, гастролира в български и чужди оркестри, между които Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Скопие и Ленинградска филхармония.

През 1984 г. специализира при Карл Йостерайхер в Музикалната академия във Виена. От 1988 г. работи със “Софийски солисти”, където е и досега.

Сред многобройните му радио и телевизионни записи /над 300/ са поредица първи изпълнения на български и чужди автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър и над 15 компактдиска.

Заедно със “солистите” е дирижирал стотици концерти в Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Професор по дирижиране в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”.

В работата си като композитор той е насочен предимно към инструменталните жанрове. Негови произведения са изпълнявани и записвани в редица чужди държави: Elegy for Orchestra (1980); Toccata for Orchestra (1982); Fantasia for Orchestra (1985);Four Ballads, Cadenza for saxophone and Violine (1994).

Участва на Варненско лято 2009

Проф. Минчо Минчев

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента.
От 1990 г. е професор във Фолкванг Хохшуле в Есен – Германия. Канен е за солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др.

Свирил е в Карнеги хол - Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон, Болшой театър и зала Чайковски - Москва, Фестивал хол и Роял Алберт Хол - Лондон, зала Херкулес – Мюнхен и др. Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и др. Правил е записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София, Радио и Телевизия–Букурещ и Белград, Радио Женева и др. Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и др.

Журира на престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Р. Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Младежта музицира (Германия) и др. Носител е на наградата на Българското национално радио Музикант на годината – 1993 и Награда за изключителен принос към българската култура за 2010.

От 1993 г. е председател на Фондация Панчо Владигеров и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари Панчо Владигеров.

От 18 години провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация Св. Св. Кирил и Методий.

Артистичен директор на Международната лятна академия Варненско лято.

Николай Минчев

Николай Минчев завършва Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия в класовете на Нана Яшвили и Минчо Минчев.

В периода 2001/03 е първи концертмайстор на Филхармоничния оркестър в Есен, Германия, а от 2003 е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Вупертал. Гост концертмайстор е на Симфоничния оркестър на Западногерманското радио, на Симфоничния оркестър в Бохум, Симфоничния оркестър Бетовен в Бон, Филхармоничния оркестър в Дортмунд, Симфоничния оркестър на Херфорд, Кралския фламандски симфоничен оркестър.
 
От 2005 е лектор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен.
Носител е на първи награди от международния конкурс Ян Коциян – Чехия (1988) и Федералния конкурс Jugend Musiziert в Германия (1996), на втора награда от международния конкурс Ифра Нийман в Германия (1999), на наградите за дебют на Музикант на годината – България (1997) и за най-млад концертмайстор в Германия (2001). През 2001 печели наградата на Фонда за музикални инструменти в Германия и получава като премия цигулка Николаус Галиано.

Солист е на всички големи български симфонични оркестри. Като солист и член на инструментално трио с Беате Алтенбург и Катерине Клипфел, с което има и реализирани записи, участва в редица международни музикални фестивали в България и концертира във Франция, Германия, Великобритания, Италия, Македония, Норвегия, Русия и Украйна.

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички