Зареждам...
ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО" 2019: АДРИАН ЙОТИКЕР – пиано, Швейцария
30-06-2019
11:00 -  Градска художествена галерия

Адриан Йотикер – пиано, Швейцария
Шуберт – Клавирни пиеси D 946, Дванадесет лендлера D 790
Равел – „Благородни и сантиментални валсове”, „Гаспар на нощта“

Големият швейцарски пианист и педагог Адриан Йотикер е лауреат на едни от най- престижните клавирни международни конкурси, сред които Кьолн, Клара Хаскил, Дъблин, както и първа награда на ARD, Мюнхен

Той е концертирал с едни от водещите световни оркестри сред които оркестъра на Staatskapelle, Дрезден, оркестъра на Тонхале Цюрих и симфоничния оркестър на Баварското Радио. След успешно турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн, той е поканен в Австралия два пъти и свири с повечето оркестри на континента. Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер. Изпълнява камерна музика с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите „Ариа“, „Амати“ и „Кармина“, а също и с музиканти от Берлинската филхармония и много други водещи артисти.

Адриан Йотикер е професор по пиано в университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария и продължава да бъде концертиращ артист по световните подиуми. Музикалната преса определя стила му на музициране като „струяща чиста енергия“ и отличава „неговата способност да потопи публиката в ярка и блестяща атмосфера“.

Той ще гостува с изискана романтична програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, включваща творби- шедьоври на Шуберт и Равел, и ще ги поднесе на ценителите в матине в последния ден на юни – 30.06. от 11 ч. в Градската художествена галерия на Варна. Почитателите на музиката ще имат възможността да чуят неговите интерпретации на Клавирни пиеси D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт и „Благородни и сантиментални валсове”, „Гаспар на нощта“ от Морис Равел.

Адриан Йотикер е отличен с наградата за принос към културата в родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Сенкт Гален.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички