Зареждам...
МЕСОПОТАМИЯ - СЛЕДИ В ПЯСЪКА
Година: 2012
Продукция: Българска

22 юни - зала "Европа" - 18 ч.

"МЕСОПОТАМИЯ - СЛЕДИ В ПЯСЪКА" - България, документален, 48 мин.
реж.: Стилиян Иванов


Разказ за боговете и вярата, за любовта и секса, за търговията и дипломациятана древния свят. За първите опити на човека да създаде и почита божества... За първите и вече забравени християни. За езика на Христос. За исляма.
Текстът зад кадър е задочен диалог между писар живял преди 5 000 години в земите на древна Месопотамия и съвременна изследователка. В една от старабиблиотека героинята във филма попада на почти разпаднала се книга и глинени плочки снепознати за нея симвили и рисунки - послания към човечеството от времето на шумерите и акадците.
Особен интерес представляват разкритията за: истинския образ на богинята Ищар – богиня покровителка на войната и секса, но не и на майчинството; първообраза на библейския Бог – роден в пантеона на Месопотамия 2 000 години преди да го опише Стария завет; човешките жертвоприношения – средство, с което хората общували с боговете в продължение на хиляди години;за създаването на писмеността– постижение не толкова на ръцете, колкото на ума, средство за предаване на мисли не само на километри разстояние, но и на години дистанция!

Цени на билетите: 8 лв. редовен, 6 лв. намаление за учащи и пенсионери
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички