Зареждам...
*** САМО НА 21 ЯНУАРИ В ЗАЛА 1 ЧУЙТЕ "ЗВУЦИ ОТ ЗЕМИТЕ НА ГАНСУ" ПО ПОВОД КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА! * ПЪРВИ ПРОМОБИЛЕТИ НА ЦЕНА -10 лв. за МАРИО ХОСЕН & ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР - 24 март 2019г.
МАРИО ХОСЕН И ЛИЛЯНА КЕХАЙОВА-ХОСЕН С ОРКЕСТЪРА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
Проф. Марио Хосен е изтъкнат световно известен виртуоз, когото гръмко наричат "Българския Паганини".
Роден в Пловдив в семейството на музиканти, учил във Виена при проф. Фришеншлагер, днес той оглавява Академия Камерата Орфика и води майсторски класове по цигулка в някои от най-големите музикални академии по света.
Носител на множество призове, Марио Хосен свири на цигулка, предоставена му от Австрийската Национална Банка - инструмент с вековна история и неопределена към момент стойност.

Лиляна Кехайова-Хосен е родена в семейство с музикална история и започва да
свири на виолончело още на 6-годишна възраст. След като завършва НМУ „Любомир Пипков” е приета във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Успехът я следва неотлъчно между Виена и София.
Наградите й като солист и като част от класически камерни ансамбли са многобройни. Кехайова е печелила конкурси в България и в чужбина, сред които Concertino Praga (2006), „Млади виртуози” в София (2005, 2007), конкурса на Виенската консерватория „Фиделио“ (2013) и много други. Лиляна
е пълноправен член на Виенския камерен оркестър, с който идва у нас, соло чело е на оркестър Camerata Orphica, а от 2014 г. е генерален секретар на International Music Academy Orpheus – Виена, където всяка година участват повече от 100 студенти, 20 професори и световноизвестни солисти. През 2012 г. Кехайова получава стипендия от Виенската консерватория, стипендиант е и на други австрийски фондации и компании.
Маестро Борислав Иванов завършва Българската държавна консерватория, сега Музикална академия с две
специалности - хорово дирижиране при професор Георги Димитров и оркестрово - при професор Влади Симеонов. Специализира в Берлин, в Комише опер при Курт Мазур и в Берлинската филхармония при Херберт фон Караян.

Професионалната си кариера Борислав Иванов започва във Варненската опера, след това от 1970 до 1975 г. е в Пловдив. Отново се връща във Варна, където от 1975 до 1979 година е директор и главен диригент на операта и директор на Международния музикален фестивал “Варненско лято”. От 1985 г. името на Борислав Иванов е в Пловдивската опера, където е диригент и директор в продължение на повече от 15 години. По негова инициатива се създават Вердиевите вечери на едно от тепетата в Пловдив, които по-късно прерастват във Вердиев фестивал на сцената на уникалния Античен театър. През 2004 - 2007 г. е директор на Софиска опера и балет. Работил като Главен музикален директор на операта в Анкара и заместник генерален музикален директор и първи диригент на операта в Касел, Германия. Още докато специализира в Германия е поканен за главен диригент и по-късно и за генерален музикален директор на “Дас симфони оркестър” в Берлин. Като ръководител на този оркестър и е дирижирал над 700 концерта в прочутата зала на Берлинската
филхармония.

Има повече от 100 заглавия в репетроара си от класически и съвременни композитори. Известни са неговите предпочитания към кантатно-ораториални произведения, сред които се откроява “Кармина Бурана” от Карл Орф.
Гастролирал е с български оперни трупи на престижните музикални фестивали в Испания, на остров Малта, в Белгия, Дания, Италия, Южна Корея и др.
Гастролира самостоятелно в Болшой театър, Дойчеопер и Щатсопер - Берлин, във Виенската държавна опера и др.

За цялостната си творческа дейност Борислав Иванов е награден с орден “Кирил и Методи” втора степен, носител е на почетната награда “Пловдив”, златен орден на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика и най-високото отличие на немското правителство “Кръст за заслуги” към културата на Германия - първа степен.
В програмата:

Йоханес Брамс
Концерт за цигулка, виолончело и оркестър

Морис Равел
Болеро

Веселин Стоянов
Гротескна симфонична сюита «Бай Ганьо»

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички