Зареждам...
МАРИО ХОСЕН & ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР
БИЛЕТИ НА ПОЛОВИН ЦЕНА ЗА УЧАЩИ, ПЕНСИОНЕРИ И ИНВАЛИДИ - САМО НА КАСА!

БИЛЕТИ ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЦЕНОВИ КАТЕГОРИИ  ТУК Първият гала концерт и предвестник на ММФ „Варненско лято“ за 2019-та година е гастролът на емблематичния, познат като най-достолепен, позициониран като класа в класиката Виенски камерен оркестър /Wiener KammerOrchester/.

Диригент и солист на тази откриваща годината проява е виртуозният цигулар 
Mарио Хосен, художествен директор на предстоящото фестивално издание и със специалното участие на Пиеро Барбарески - чембало.
Концертът, замислен като пролетен анонс е под  надслов „Антични арии и танци“ с елегантна селекция от творби на Франческо Джеминиани, Йозеф Хайдн, Оторино Респиги, Едвард Григ, Николо Паганини и Волфганг Амадеус Моцарт.


Дългоочаквана и невероятно престижна е първата визита на световноизвестния Виенския камерен оркестър във ВарнаОснован в далечната 1946г. , отличаващ се със заразяваща страст, емоция и брилянтна техника, оркестърът се позиционира с най-висок ранг като еталон за престиж и ниво в света на класическата музика. Всички  концертни изяви на Виенския камерен оркестър са незабравимо преживяване. В най-знаковите зали на австрийската столица - Мюзикферайн и Концертхаус, оркестърът има ежедневни прояви и свой собствен цикъл. Успоредно с това ежегодно участва на големите фестивали за класическа музика в Европа, САЩ, Япония и Южна Америка.

С очарователната си харизма в уникална компилация ще бъде солистът и диригент на предстоящия концерт, изтъкнатият цигулар 
Марио ХосенОбичайно той е разпознаван със  сценичното си присъствие, с което печели безапелационна слава по света. Високата техничност и индивидуална чувствена изразност на маестрото дават основание на ценителите да го наричат „Българският Паганини“, на когото Марио Хосен посвещава своите търсения и интереси от най-ранна възраст. Днес виртуозът е един от най-добрите интерпретатори и експерти на  ненадминатия италиански гений и работи като главен редактор на творчеството му с  издателство „Doblinger“ във Виена, ведно с наследниците на легендарния Паганини и Института на на негово име в Генуа. Освен това, след обективна селекция и световна конкуренция Марио Хосен е удостоен с честта да запише премиерно неизпълняваните до сега последни осем творби на композитора, създадени преди 180 години с които през 2018-та са издадени два компакт диска. Като част от огромния проект по отпечатването на оригиналните партитури към днешна дата вече се работи по том 3-ти от „Произведения за цигулка и оркестър“, с което избирането на Марио Хосен измежду най-големите цигулкови витруози е голяма чест както за България, така и за световната музика. Самият Маестро Хосен емоционално споделя „сбъдва се една Божия награда за това мое посвещение към Паганини, а именно – точно аз да бъда последният, който да изсвири негови произведения, незаписвани до днес“.

Антични арии и танци:
Франческо Джеминиани  - Кончерто  гросо в ре минор "La Folia", H. 143 по Соната за цигулка на Корели
Франц Йозеф Хайдн – Концерт за цигулка и оркестър в до мажор, Hob. VIIa:1
Оторино Респиги – Антични арии и танци: Сюита 3 
Едвард Григ – Сюита „Холберг“ за струнен оркестър, оп. 40
Николо Паганини – Фантазия „Мойсей“, MS23, Sonata "a Preghiera"  (Вариации за сол струна по темата „Dal tuo stellato soglio” от операта “Мойсей в Египет” на Росини)ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР и  Марио Хосен гостуват по покана на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“. 

Събитието АНТИЧНИ АРИИ И ТАНЦИ на МАРИО ХОСЕН И ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР се организира със съдействието на Фестивален и конгресен център- Варна, mOdus/бутиков хотел мОдус Варна, moreto.net/Сайтът на Варна, Радио ВарнаStalker/График дизайн студио, София Франс Ауто/Официален вносител на Пежо за Българияи AGBU/Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган/. Виенски камерен оркестър 

Създаден преди повече от 70 години, Виенският камерен оркестър се утвърждава като една от водещите камерни формации в света. Интензивното сътрудничество с диригентите Карло Дзеки (главен диригент 1966 - 1976), Филип Антремон (главен диригент 1976 - 1991), а по-късно с Йехуди Менухин, Шандор Вег и Хайнрих Шиф има значима роля за формирането на ансамбъла в продължение на десетилетия. През 1946  Виенският камерен оркестър под палката на Бенджамин Бритън изпълнява неговата Серенада, оп.31, а през 1952, на 9-годишна възраст, Даниел Баренбойм дебютира с оркестъра. 1964  е годината, когато с ансамбъла се изявява Алфред Брендел. От 2008 главен диригент на оркестъра е Стефан Владар и под неговото ръководство формацията отново разширява международния си престиж. През 2004 за постоянен гост-диригент е ангажиран  Йожи Хатори.
Изявите на оркестъра на всички континенти са израз на неговото международно признание. За много солисти и диригенти от световна класа е чест да работят с Виенския камерен оркестър.

https://kammerorchester.com

Марио Хосен

Марио ХОСЕН прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Солист с международна репутация, Марио Хосен живее във Виена, но концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Хосен е солист на едни от най-известните световни оркестри между които са: Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър, Английския камерен оркестър, Academy St. Martin and the Fields, Филхармония Брукнер Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър Чайковски на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на радио София и много др. Той е почетен професор по цигулка на НБУ и гост професор в Япония, със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. 

Виртуозът Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Специализира в Париж при Жерар Пуле.

Носител е на много престижни награди. Особена популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най- старите музикални издателства в света "Musikverlag- Doblinger" Виена. Записва за италианската звукозаписна компания "Dymanic" световни премиери на произведения на Паганини.  
Хосен концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Бернолд, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Основател и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал “Орфеус”, която се провежда ежегодно във Виена. Хосен e удостоен с престижната награда "София" за музика и с наградата на ФМ класик радио за 2015 година. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артист на Thomastik Infeld, Vienna и брандов посланик на Пежо, България.

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички