Зареждам...
ЛОДКАТА НА ВЛЮБЕНИТЕ - кино-концерт
Година: 2017
Продукция: Европейска

Intermezzo - съвместна програма с Международния театрален фестивал "Варненско лято"
08-06-2019
20:30  -  Фестивален и конгресен център - зала 1

Кино-концерт '' Лодката на влюбените"

Кино-концерт по филма “LaBelle  Nivernaise”на Жан Епщайн (1923)
 
Франсоа Рюлан Трио (Франция)
Франсоа Рюлан(пиано, композитор), Франсоа Корнолу (саксофон, композитор),
Бруно Шевийон (контрабас)
 
с участието на хор Големите български гласове
диригент Илия Михайлов

  
Спектакълът „Лодката на влюбените“ е неочаквана комбинация между ням филм на големия режисьор в историята на европейското кино Жан Епщайн, хора „Големите български  гласове“ с диригент Илия Михайлов и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан. Представян с голям успех в Италия, Франция и България, той получава възторжени отзиви, определящи го като „събитие от европейски мащаб, истинска симбиоза между импресионистичното кино и музиката на Източните Балкани“.
 
Този кино-концерт е замислен като поредица от музикални картини, които се развиват на фона на образите от филма, като ги коментират или допълват. Магическата сила на българските гласове по уникален начин се съчетава с оригиналните композиции на  музикантите от джаз триото. Така се достига до въздействащ диалог междуевропейския джаз и неговата импровизационна стихия с неподвластната на времето музика на фолклорните песни. Разнообразната  музикална чувствителност създава нов и рядък звук и подпомагайки  сюжета на филма, става неочакван съавтор на кино разказа.
 
Илиян Михайлов ръководи хора Големите български гласове от 1999 г. Завършилият престижното училище Джулиард скул в Ню Йорк, Асоциирания борд на Кралските музикални училища в Лондон и Лозанската консерватория диригент отвежда хора до световно признание. През 2010 година европейската музикална телевизия МEZZO му посвещава едночасов филм, който предизвиква голям интерес. Наред с участия на най-престижните музикални фестивали по света, хорът на Големите български гласове е отново във Варна с този оригинален филм-концерт съвместно с френското джаз трио Франсоа Рюлан.
 
 
Времетраене: 90 мин. 
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички