Зареждам...
*** САМО НА 21 ЯНУАРИ В ЗАЛА 1 ЧУЙТЕ "ЗВУЦИ ОТ ЗЕМИТЕ НА ГАНСУ" ПО ПОВОД КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА! * ПЪРВИ ПРОМОБИЛЕТИ НА ЦЕНА -10 лв. за МАРИО ХОСЕН & ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР - 24 март 2019г.
КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ "ТАНЦ ОТ ДУША БЛИКА"
28 април 2018 - зала 1 - 19:30 ч.

В навечерието на Международния ден на танца,
Академичният танцов театър на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“
ще отбележи 20 години от своето създаване с концерт-спектакъла „ТАНЦ ОТ ДУША БЛИКА“.


 


Цена на билетите: 15 лв.,
намаление за учащи и пенсионери: 12 лв.

През 1995 година към Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" беше разкрито обучение в специалност "Българска народна хореография". По-късно през 2005 година се разкри втори профил към специалността Хореография – "Вариететни танци и шоу програми". Обучението в специалността се осъществява в катедра "Изкуства" към Архитектурен факултет на университета.
През 1998 година беше създаден фолклорен ансамбъл "Академика" с участието на студенти от специалност "Българска народна хореография". Основната цел на тази формация беше свързана със осигуряване на по-добри възможности на студентите за творческа дейност. Затова ансамбъла играеше ролята и на учебен състав. Втората основна цел беше да се осъществява концертна дейност в университета и в гр. Варна. Благодарение на добрите си творчески резултати ансамбъл "Академика" осъществи и концертна дейнст и в чужбина: Турция, Унгария, Германия.
В своята дейност ансамбъл "Академика" беше подпомаган от Ансамбъл за народни песни и танци "Варна". Бяха осъществявани съвместни творчески проекти, които даваха много добри резултати. Едно от най-добрите постижения на "Академика" е съвместната постановка с Ансамбъл "Варна" – "Де гиди вино червено" - хореография и режисура Петър Ангелов и музика Николай Кауфман. Това е първата в страната голяма сценична форма в народно-сценичното изкуство, т.е. – музикално-танцов драматичен спектакъл по подобие на големия балетен спектакъл. Постановката е удостоена с националната награда на Съюза на българските музикално-танцови дейци и Министерството на културата "Кристална лира", за върхови постижения в танцовото изкуство.
Постигнатите резултати мотивираха работещите във ВСУ творци-преподаватели в специалността "Хореография", да си поставят много по-високи творчески цели. Това желание на преподавателите беше подкрепено от Академичното ръководство на университета. И така, през месец май 2008 година, на свое заседание на Академичния съвет на университета взе решение да бъде създадена нова творческа формация на ВСУ с наименованието Академичен танцов театър "Черноризец Храбър". В него да бъдат включени двете творчески формации - досегашният фолклорен ансамбъл "Академика" и Балет за вариететни танци и съвременна хореография.
 
Художествени ръководители на Академичен танцов театър "Черноризец Храбър" са: проф. Петър Ангелов , Нина Козина, ст. ас. Мария Кърджиева, ас. Ивайло Иванов.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички