Зареждам...
КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ 155 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТЪР ДЪНОВ-УЧИТЕЛЯ
8 ЮЛИ - ЗАЛА № 1 - 20:00 ч.

КОНЦЕРТ  И МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО СЛУЧАЙ 155 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА 
УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ 

ВХОД СВОБОДЕН


Концерт с участието на:
Международен хор "Виделина",
Филип Фало - диригент,
Сесил Астрюк - диригент,
Йордан Камджалов - диригент,
Гиргина Гиргинова - сопран,
Владимир Попов - баритон,
Надя Логист - цигулка,
Иво Бонев - пиано

8 ЮЛИ - ЗАЛА № 1 - 20:00 ч.

КОНЦЕРТ  И МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО СЛУЧАЙ 155 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА 
УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ 

ВХОД СВОБОДЕН


155 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ 

През 2019 г. се навършват 155 години от рождението на Петър Дънов, най-популярния духовен учител в новата история на България. Петър Дънов произхожда от род на български възрожденци. Ражда се на 11 юли 1864 г. в с. Николаевка, недалеч от Варна. През август 1888 г. заминава за САЩ, където завършва теология в Методисткия университет в Бостън. Завръща се в България през 1895 г.; в 1896 г. издава първата си книга „Науката и възпитанието”. През 1897 г. със свои съмишленици основава във Варна Общество за повдигане религиозния дух на българский народ, прераснало в Общество Бяло Братство с около 40 000 последователи и центрове във  всички селища на страната.
Културното му и духовно наследството е сред най-значимите в България: повече от 5000 лекции, 150 музикални авторски произведения, танцът Паневритмия, визитна картичка на България в целия свят.
Отзвукът отвъд граница на учението на Учителя Петър Дънов започва през 30-те години на XX век. Първоначално е насочен към Франция, Русия, Прибалтика, разпространява се в Канада, САЩ, Англия, Германия, Испания, Швейцария, Конго, Индия, Австралия, Бразилия... По света, където практикуват учението на Учителя Петър Дънов, се играе Паневритмия, а песните и молитвите се произнасят на български език.
През 1937 г. Учителя изпраща своя ученик Михаил Иванов (1900 – 1986) във Франция. Там Михаил Иванов създава Всемирно Бяло Братство през 1947 г., като приема духовното име Омраам Микаел Айванов. Той отдава първостепенно значение на хоровото пеене на музиката на Петър Дънов като основна духовна практика.
Хор „Виделина“ е съставен от певци от Франция, Швейцария, Канада, Германия, Австрия, Италия, Испания, Белгия и други. Песните се изпълняват на български език. Хорът е изнасял концерти в България през 1995 и 2003 г., както и във Франция и Швейцария.
 
„Музиката е концентрирана светлина. Музиката не е нищо друго, освен приложение на Божествените добродетели. Ако не можеш да изпееш една добродетел, ти не можеш и да я приложиш! Щом се домогнете до природната музика, вие ще научите онези природни, творчески гами, чрез които е създаден светът. Музиката има свойство да изменя състоянията, да измени трептенията на тялото. Животът е едно музикално изложение на Божествения живот.“ Учителя
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички