Зареждам...
КАПЕРНАУМ

Купи билетГодина: 2018
Продукция: Друга


"КАПЕРНАУМ" - Франция, Ливан, САЩ, 2018 год., 120 мин., драма

Режисьор: Надин Лабаки
В ролите: Каутар ал Хадад, Болулатиф Трежър Банколе

Заин е 12-годишно момче от Бейрут, което е дълбоко нещастно от бедността на семейството си, от неспособността на родителите си да го защитават и от отчаяните и унизителни решения, които те вземат, за да получат пари – продали са сестра му Самар, за да се омъжи за неприятния син на техния хазяин. Заин попада в затвора „Румие“ в Бейрут, откъдето подава молба за дело срещу родителите си. Той ги съди за това, че изобщо е бил роден.

Питър Брадшоу, TheGuardian

“Капернаум разказва за живота на 12-годишния Заин, който решава да съди родителите си за това, че са го създали и са го оставили на този свят, при положение че не могат да се грижат за него, дори не могат да му дадат любов. Битката на това наранено момче, чиито родители не са се справили със задачата си, отеква като писък на всички пренебрегвани от системата. Това е универсално обвинение, видяно през едни честни очи.“

Надин Лабаки
Надин Лабаки е родена в Ливан и расте в години на гражданска война. Дипломира се в специалност „Аудио-визуални науки“ през 1997 г. от университета „Сейнт Джоузеф“ в Бейрут. Започва да режисира телевизионни реклами и музикални клипове за популярни изпълнители от региона и печели няколко награди. През 2007 г. излиза дебютният ѝ режисьорски филм Карамел, в който тя изпълнява и главната роля. Филмът е представен в Кан и печели Наградата на младежкото жури. Отличен е с Наградата на публиката и на фестивала Сан Себастиан. Карамел е показан в повече от 60 страни. През 2011 г. вторият филм на Надин Лабаки Накъде вървим сега? отново е показан премиерно на фестивала в Кан в програма „Особен поглед“ и печели Специален диплом от Екуменическото жури. Накъде вървим сега? е най-успешният арабски филм от финансова гледна точка и доднес.

Награди и номинации:
Оскар ’19 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм
Кан '18 – Наградата на журито, Наградата на Екуменическото жури
Каляри '18 – Наградата на публиката
Гент '18 – Наградата на публиката
Сараево '18 – Наградата на публиката


Цени на билетите: 8 лв. - редовна; 
6 лв. - намаление за учащи/пенсионери.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички