Зареждам...
ЖИВОТ НАВИСОКО
Година: 2018
Продукция: Друга

25 март - зала 5 - 20:30 ч.
28 март - зала 5 - 18:15 ч.

"ЖИВОТ НАВИСОКО" - Германия, Франция, САЩ, Великобритания, Полша, 2018, 113 мин., драма, фантастика, приключенски
Режисьор: Клер Дени
В ролите: Робърт Патинсън (Монти), Жюлиет Бинош (д-р Дибс), Андре Бенджамин (Черни), Мия Гот (Бойзи), Ларс Айдингер (Чандра), Агата Бузек (Нансен), Виктор Банерджи (професорът)

Дълбокия космос. Отвъд нашата слънчева система. Монте и дъщеря му Уилоу се борят за оцеляването си на борда на космически кораб, където им се налага да пребивават в дълбока изолация.Монте е самотен мъж, чиято строга самодисциплина е защита срещу желанието - неговото собствено и това на другите. Той е член на екипаж от космически затворници, осъдени на смърт. Те са „морските свинчета“, изпратени на мисия до черната дупка, която е най-близо до Земята. Заедно, сами, баща и дъщеря приближават целта си - черната дупка, в която времето и пространство престават да съществуват.
Има причина, поради която филмите на френската режисьорка Клер Дени (Слънцето в нас) вдъхновяват киноманите. Като кинематографист, тя е напълно свободен творец. Правила е любовни истории, криминалета, дори и филми на ужасите. Киното й е фокусирано върху достоверността на човешкото поведение в каквато и да е среда. Така че е колкото нормално, толкова и приятно изненадващо, че Дени ситуира новия си филм в космоса. 

В годините след Здрач, Патинсън приемаше все предизвикателни роли с някои от водещите режисьори на съвременното кино. В този филм Дени използва както красотата, така и енигматичното му излъчване, за да постигне наелектризиращ ефект. Работейки отново с брилянтната Жюлиет Бинош и находчиво подбрани поддържащи актьори, френската режисьорка води всички към дръзки нови територии. Някои сцени в Живот нависоко може да шокират, но те са само стъпки по пътя на откровенията, предложени от филма. Клер Дени отвежда собственото си изследване на космоса до висини, които на моменти напомнят подхода към жанра на Кубрик и Тарковски. 

Фестивални участия и награди:
Наградата на ФИПРЕССИ за Клер Дени - Сан Себастиан 
Номинация „Златна раковина“ за най-добър филм на Клер Дени - Сан Себастиан
Награда „Джордж Делеру“ за най-добра музика за Стюарт Стейпълс - Международен филмов фестивал Гент
Номинация за Голямата награда за най-добър филм на Клер Дени - Международен филмов фестивал Гент
Номинация за Наградите „Луис Делук“ за най-добър филм на Клер Дени
Номинация за наградата на публиката, Гала презентация с Клер Дени - Международен филмов фестивал Торонто


Цени на билетите: 8 лв. редовна, 6 лв. намаление за учащи/пенсионери
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички