Зареждам...
ЖЕНА НА ВОЙНА
Година: 2018
Продукция: Друга

Жена на война-  Исландия, Франция, Украйна | 2018г | 101 минути | Драма , Комедия

Режисьор: Бенедикт Ерлингсон
В ролите: Халдора Гейрхардсдотир, Йохан Сигурдарсон, Хуан Естрада, Йорундур Рагнарсон, Сузана Курпенко, Олена Лавренюк, Бьорн Торс
Сценаристи: Бенедикт Ерлингсон, Олафур Егилсон


Премиера в България: 12.04.2019
Производител: Slot Machine, Gulldrengurinn, Vintage Pictures, Koeggull Filmworks, Solar Media Entertainment
Разпространител: 6A Media Entertainment

Награди и номинации: Номинация за голямата награда на критиците в Кан 2018 г. Номинации за награди от фестивалите в Мелбърн и Ньошател 2018 г. Финалист за наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент 2018 г.

Хала (Халдора Гейрхардсдотир), жена на около 50, е ръководител на хор в Рейкявик. Тя изпитва силна привързаност към своята красива Исландия и към изключителното й природно богатство, дълбоко загрижена е за заплахите, произтичащи от глобалното затопляне и екологичните катастрофи. Особено я възмущават плановете за разширяване на завод за производство на алуминиеви изделия - и обявява война на добива на алуминий, който съсипва природата. За да спре функционирането на завода и да привлече общественото внимание в защита на исландските планини, музикалната учителка и запалена екологична активистка планира най-смелата си инициатива - тайно извършва саботажни действия срещу електропроводите с високо напрежение. Плановете на Хала обаче са осуетени от неочаквана новина. Подадената преди години от нея молба за осиновяване на дете най-сетне е одобрена и едно момиченце я очаква в Украйна... Малкото сираче навлиза неочаквано в живота й.
Филм-приказка с екологично послание, която поставя под въпрос (с доза хумор) смисъла и тежестта на действията на отделния гражданин - на фона на бездействието на управниците по отношение на глобалното затопляне.


Цени на билетите: 8 лв. - редовна; 
6 лв. - намаление за учащи/пенсионери
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички