Зареждам...
"ДЕНЯТ ЗАВЪРШВА С ИЗКУСТВО във ФКЦ" - изложба-живопис на Георги Станчев-Гео
17-30 октомври 2018 - фоайе

"ДЕНЯТ ЗАВЪРШВА С ИЗКУСТВО" във Фестивален и конгресен център
изложба-живопис на Георги Станчев-Гео


"Моето виждане за изкуството е то да вълнува и обогатява, да издига и вдъхновява зрителя. Да ни вкарва в една реалност, подобна на нашата, но не съвсем, много по-различна и приказна. Като цветен филм, малко сюрреалистичен, все едно влизаш в картината като във кадър и заживяваш някакъв нов живот, като на сън. Развитието на изкуството не е спирало през вековете и в това е силата му, че търси непрекъснато нови изразни средства. Всяко време ражда своите изключителни творци, по които всички останали се сравняват и се стремят към тяхното съвършенство. Изкуството се преплита с живота ни, така отначало във въображението ни се зараждат идеи, които започват да те вълнуват и ти виждаш мислено как могат да се осъществят и се амбицираш да ги реализираш, но са нужни време, вдъхновение и смелост. Една от задачите на художника е да улови духа на времето, движението и стила на съвремието като интерпретира през своята индивидуалност и мироглед, да създаде изкуство, базирано на националната и световна култура, върху която да надгражда.“

Картините на художника Георги Станчев-Гео се отличават със своя оригинален стил и наситен колорит. Неговите платна грабват вниманието с виртуозно нахвърлените цветни петна. На базата на своята дългогодишна практика и натрупан през годините опит, той е усвоил много добре маслената техника и цветови гами.
Гео работи в много широк спектър от стилове, но определено в пейзажите и натюрмортите преобладава импресионистично влияние, а във фигуралните и абстрактни композиции - експресионизма и кубизма. Цветовете, които използва са сложно съчетани, същевременно ярки, на някои места лазурни и пластични, на други - по класически сдържани и монохромни. Това определено е едно от качествата на художника плюс добрия рисунък, които определено се забелязва в конструкцията на всяка композиция. Някои от картините на автора са реалистични, други - абстрактни или малко сюрреализъм, но пречупени през неговата оригинална индивидуалност и уникално светоусещане.

Георги К. Станчев е роден на 24.1.1957 г. в с. Вълча поляна, Ямболски окръг. През 1976 г. завършва Художествена гимназия - гр. Казанлък, специалност „Живопис". Женен е, има три деца и понастоящем живее във Варна.

Работи в областта на графиката и живописта, като реставратор в окръжен музей в гр. Ямбол. Участва в изложби в град Ямбол, където печели IІ награда за живопис. Има две самостоятелни изложби в град Пловдив.

Негови картини притежават частни колекционери от България, Израел, Германия, Франция, САЩ, Швеция, Русия, Англия, Гърция, Япония и др.

"Ако не откриеш навреме смисъла на живота, в края на живота си ще откриеш, че всичко, което си правил губи смисъл.", обича да казва художникът.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички