Зареждам...
УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, ПРОЖЕКЦИЯТА НА „ВЕЗДЕСЪЩИЯТ“ НА 20.10 СЕ МЕСТИ В 17 ч. В ЗАЛА 1. БИЛЕТИТЕ ВАЖАТ БЕЗ ПРЕЗАВЕРКА. МОЛИМ ДА НИ ИЗВИНИТЕ ЗА ПРИЧИНЕНОТО НЕУДОБСТВО!***Третото издание на кино-литературния фестивал СинеЛибри 2017 ще се проведе във Варна от 12 до 22 октомври във Фестивален и конгресен център, всеки ден от 19 ч. в зала "Европа". Билетите вече са в продажба!***От 23 до 26 октомври очаквайте за първи път във Варна фестивал за селекция от документални филми SOFIA BITING DOCS***
ВОЕВОДА
Година: 2017
Продукция: Българска

2 октомври - зала 1 - 20 ч.

35 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ "ЗЛАТНА РОЗА"

“ВОЕВОДAфилм на България и Хърватия
2017 г., 128 мин.

Режисьор и сценарист: Зорница София
В ролите: Зорница София, Валери Йорданов, Горан Гънчев, Димитър Селенски, Леарт  Докле, Владимир Зомбори, Петър Генков, Йордан Биков, Александър Алексиев, Валентин Танев, Ники Амрита Николай

По очерка "Румена войвода" от сборника „Хайдути” (1960 г.) на Николай Хайтов и по спомени на очевидци.

Истинската история на Румена: майка, която е принудена да изостави дете и дом и да оцелява в суровия мъжки свят на 19-ти век. Тя предвожда чета, която налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България.
Защо една майка оставя детето си и бяга в гората? Коя кауза струва повече от собствения живот и семейното огнище? Свидетелство за силата на женския дух и участието на множество жени в хайдушкото движение.

Филмът е плод на 5 години възкресяване на език, автентични детайли, облекла, традиции и оръжия от онова време. 


Цена на билета: 7 лв. 
За учащи, пенсионери, хора в неравностойно положение и инвалиди: 5 лв.
„Историята на Румена ме въвлече в един изключително интересен свят, който не познаваме. По време на проучванията за филма разбрах колко много жени-войводи е имало в този период. Има над 35 жени, за които е писано през годините, но досега не беше създаден филм за тях“.
                                                                       Зорница София - режисьор, сценарист, продуцент и
                                                                       изпълнителка на главната роля във "Воевода"
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички