Зареждам...
ВИОЛОНЧЕЛОВ КВАРТЕТ "РАСТРЕЛИ" - От БРАМС ДО "БИЙТЪЛС"
12 април 2019 - зала 1 - 19 ч.

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ, ВАРНА 2019

Виолончелов квартет Растрели
От Брамс до Бийтълс


Продължителност: 2 часа, с антракт
 

Една от най-адмирираните струнни формации на стария континент  - виолончелов квартет Растрели -  се завръща  във Варна в дните на Европейския музикален фестивал - форумът, който  представи за пръв път в България харизматичната чело четворка .
Първата среща на виртуозните музиканти с  варненската публика  е през  2005, когато името на Растрели е познато на света само от архитектурата. Четиримата - Кирил Кравцов, Сергей Драбкин, Михаил Дегтярьов и Кирил Тимофеев са се събрали едва през 2002. В началото те вземат назаем от славата на титана на архитектурата граф Бартоломео Растрели, създател на елисаветинския барок и един от бащите на блясъка на Санкт Петербург – роден град на трима от тях. Но стремителната им световна кариера скоро дава и музикален блясък на благородното италианско име.  Първият им варненски концерт остава паметен и за тях, и за публиката, която приветства всеки следващ гастрол на квартета с нарастващ ентусиазъм. След разтърсващ концерт в Операта през 2014, сега „Растрели“ идват с най- новата си програма „От Брамс до Бийтълс“ в любимото им амплоа  - на границата между жанровете, която включва и част от последния им компакт-диск “Cello & Beatles”.
„Растрели“ идват  във Варна с актив от над 1000 концерта по престижните сцени на Европа  и света – „Гастайг“ Мюнхен, „Концертхаус“ Виена, залата на Петербургската филхармония, „Лийдерхале“ Щутгарт, „Концертгебау“ Амстердам, както и с опита от запомнящи се партньорства с големи музиканти като King’s Singers, Гьора Фейдман, Давид Герингас, Жил Апап, Casal Quartet и др.
Музикалната критика пише за Растрели, че звучат и като цял симфоничен оркестър, и като джаз формация, и като  танго група. Създателят на квартета – премиер челистът Кирил Кравцов признава, че всяка добра музика е изкушение за четиримата и стилистични бариери пред тях няма, важното е да събудят въображението на слушателите, да ги накарат „да чуят“ в струните звука на саксофон, на бандонеон или роял. А за единния облик на всички интерпретации на квартета огромна е заслугата на Сергей Драбкин, който прави голяма част от аранжиментите.

 

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички