Зареждам...
ВЕСЕЛА КИТАЙСКА НОВА ГОДИНА 2016 - АКРОБАТИКА, ТАНЦИ, МУЗИКА
2 и 3 февруари 2016 - зала 1 - 19 ч.

ТРУПА ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА, ПРОВИНЦИЯ ХЪБЕЙ, КИТАЙ
ПОЗДРАВЯВА 
ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ГРАД ВАРНА С НАСТЪПВАНЕТО НА КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА 2016

Съорганизатори на спектакъла: Посолството на Китай в България и Фестивален и конгресен център

Един час преди спектаклите: представяне на китайско декоративно изкуство от Уан  Лиан -  признат от ЮНЕСКО за китайски творец-майстор на фолклорно изкуство. 

Представяне на Tрупа за сценични изкуства – провинция Хъбей
 

     Провинция Хъбей обгражда Пекин, в непосредствена близост е до вътрешното море Бохай, тя е една важна провинция в северен Китай, притежаваща  дълга история и богата култура. Изпълненията на трупата за  сценични изкуства (Хъбей) са изградени от няколко конкретни елемента – акробатиката от местността У-чияо, танцът на лъва на трупата на Лю Хао, “смяна на лица” и традиционната китайска етническа  музика.
     Местността У-чяо е известният роден град на акробатиката в Китай. Акробатичната трупа на У-чияо е основана през 1955 год., стилът на изпълненията е чудат, комичен, духовит, разкрива жизнеността и пъстротата на китайската традиционна култура, трупата често участва в “Международния празник на акробатичното изкуство на У-чияо”, получавала е наградите “Златен лъв”, “Сребърен лъв” и специалната награда ”Малък лебед”. Трупата е печелила първи награди в различни категории при международни участия в Русия и Мароко.  Трупата е поставяла свои спектакли в над двадесет страни и райони в Европа, Азия, Северна Америка и Африка, посрещана е горещо от публиката и е високо оценявана.
    Трупата “Танцът на лъва на Лю Хао” е основана през 1989 год. Характеристиките на танца на лъва е уникалното съчетание между акробатика, кунг-фу и танц; стилът е жизнерадостен и едновременно с това подобно на лъва – пресъздаващ неподчинима сила и свирепост. Танцът е покоряващ с реалистичността си, движенията са грациозни, танцът на трупата е определен за емблематичен за китайската култура. Трупата на танца на лъва е награждавана с много почетни златни награди при участията си на мащабни състезания.
     “Смяна на лицата” е традиционно китайско изкуство, съчетаващо танцови, вокални и комични елементи, то е едно от най-известните китайски изкуства. Изпълнителите могат в рамките на много кратко време да променят лицата си, използвайки над десет различни маски. Изпълнителят е част от трупата на Национален театър “Дървено кречетало” – провинция Хъбей, казва се Джа Син-дзие.
    Дамската трупа за традиционна музика и танц от град Щъдзияджуан е основана през 2001 год., тя е известна трупа от провинция Хъбей и изпълнява музика на различни традионни инструменти. През тези четиринадесет години трупата създава и поставя многобройни различни по стил китайски и чуждестранни традиционни музикални произведения, едновременно с това трупата запазва наследството, скрито в съкровищницата на  традиционните древни музикални инструменти. От друга страна, в тон със съвремието, трупата неуморно създава нова музика. Съчетанието от всички тези елементи обогатява и подобрява сценичния ефект на изпълненията на трупата. Изпълнителките поставят свои спектакли в Северна Америка, Белгия, Италия, Холандия, Южна Кореа, Франция и много други държави, публиката приема възторжено техните изпълнения.
     Изпълнението на ър-ху на маестро Гао Шао-чин – маестро Гао е професор към Шанхайската академия за визуални изкуства и гост-професор при Китайската музикална академия и Тайванския университет за изкуства. Композирал е музика за много американски и канадски филми, телевизионни програми и реклами; печелил е много престижни международни награди за композициите и изпълненията си. Неговите музикални произведения за ър-ху са използвани в много филмови и телевизионни продукции на Холивуд. Той често конценртира с известни оркестри.
    Изпълнителят на пипа Ту Шан-сян е национален музикант от първи ранг. През 1998 прави турне в Япония, прекосява общо 6300 км. През 2000 год. прави турнета в Карнеги хол, Франция, Русия, Китай, Япония – отбелязва тридесетата си годишнина като професионален музикант в тези пет държави и дванадесет града. Турнетата му отбелязват забележителен успех. Програма на галаспектакъла “Весела китайска Нова година” във Варна,
2 и 3 февруари 2016 год. - акробатика, танци,музика

1. Oткриване на сцената
2. Необикновени умения върху колело (акробатика)
3. Настъпване на новата пролет – концертно инструментално изпълнение на известни традиционни китайски инструменти
4. Майсторски баланс
5. Клоун (публиката се включва в изпълнението)
6. Танцът на лъва
7. Подскачащи барабани
8. Инструментално солово изпълнение на ър-ху (традиционен китайски инструмент на две струни)
9. Сила
10. Сламени шапки (акробатика)
11. Акробатика с топка
12. Столове към висините (акробатика)
13. Инструментално солово изпълнение на пи-па (традиционна китайска лютня)
14. Променящи се лица
15. Уменията на краката (акробатика)
16. У-шу, танц на лъва, концертно изпълнение на традиционни инструменти (благодарствени поклони)
                                                                 Уан Лиан и китайското декоративно изкуство

                                                                                   


  Уан Лиан е роден през 1956 год., артистичното му име е “Кралят на скакалците”. Той е роден в селото Чън-ней в провинция Шъндзъ, член е на Китайската асоциация за фолклорна култура и изкуство, майстор-творец от национален ранг по занаяти и изкуства и майстор-творец по фолклорно изкуство на провинция Хъбей. Той изработва произведения на изкуството, използвайки брашно от късозърнест ориз и пшеница. Уан е признат от ЮНЕСКО за китайски творец-майстор на фолклорно изкуство. През 1998 год. участва в изложба на фолклорни творби в Израел, 200 от неговите творби са събрани в колекции от различни държави, а ЮНЕСКО му дава званието “творец-майстор на фолклорни произведения на занаятите и изкуствата”.


                                         
 
 
     За декоративното изкуство, чиито материали ca брашнотo от късозърнест ориз и пшеница, има писмени сведения още от династия Хан (202 год.пр.Хр. – 8 год., 25 год. – 202 год.). Унаследявано и обогатявано в период от хиляди години, то е вече неизменна част от китайската култура и фолклорно изкуство.
Първичният материал, който се използва за произведенията, основно е пшеничено брашно, процесът на обработването на материала е доста сложен,  различните цветове на творбите се получават след като се оформят самите елементи – формите с различни цветове са вече боядисани в различни цветове тестени елементи, чрез този процес творците разкриват в пълнота творческия си потенциал и майсторството, разкриващо богатството на всеки детайл. Една завършена творба преминава през етапи на структуриране на дизайна, правене на тестото, сваряването му на пара, разточването му, прибавяне на подходящ цвят, моделиране, изсушаване и опаковане. По време на моделирането се използват методите на месене, оформяне, притискане, търкане между ръцете, плъзгане с дланите на ръцете, изравняване и изглаждане, изтегляне с пръсти, изрязване и други, творбите са реалистични по форма, а цветовете им ярки и богати. С развитието на техниките, които предотвратяват разлагането и разпадането на елементите, има произведения, които се запазват в продължение на десетки и дори над сто години.
 
 
 
 
 
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички