Зареждам...
АРА МАЛИКЯН "НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНА ЦИГУЛКА"
АРА МАЛИКЯН

ГРАНД ФИНАЛ НА ММФ ”ВАРНЕНСКО ЛЯТО” 2018

Ексцентричният феноменален цигулар - ливанец с арменски произход и испански паспорт, любим на всички поколения меломани по света, на финалния гала концерт във Варна ще разкаже своята много лична емоционална приказка за НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНА ЦИГУЛКА - 2 ноември 2018г. , 20:00ч., ДКЦ-Варна.

В този двадесет и пети негов албум, носещ името на проекта, главен герой е уникалната цигулка, родена в Модена и пропътувала до Ливан, за да попадне в ръцете на малкия Ара. Бащата - също цигулар, вече е научил сина си да свири и така три годишното момче, заедно със своя инструмент стават неразделни и до днес, откриват необятния свят на Паганини и пътешестват през всички епохи и музикални жанрове - от класика до рок и поп-музика.

Ара Маликян с „Невероятната история на една цигулка” ще бъде големият бравурен финал на Международния музикален фестивал „Варненско лято” - експресивен кросоувър проект с провокация към всички поколения, най- вече към младежката аудитория. С интригуващия музикален разказ, фантастичният Ара Маликян ще ни запознае заедно с група виртуозни музиканти, ден преди старта на турнето в Източна Европа – невероятен шанс и възможност за варненската публика.

Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут, Ливан. Баща му е арменец, опитен цигулар, от когото Ара първоначално учи ливанска музика. На 12 години Ара вече е достатъчно подготвен технически и на 15 е най-младият студент в музикалното училище в Хановер, специално поканен със стипендия от германското правителство. Попадайки в Германия, усилията му да просперира в академичната среда му носят забележителен успех. От там Ара продължава в музикалното училище в Лондон и получава своите незабравими, определящи световния му път уроци от педагози като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на Alban Berg квартет.

След Лондон Ара Маликян избира Испания, където в последните 20 години се радва на слънчево време и южния темперамент на хората, истински импониращи на емоционалния му стил. Популярността и успехите са факт и гениалният изпълнител концертира, записва саундтраци от филми на Педро Алмодовар, работи с култовата испанска група "Чамбао".

Никай от зрителите по света не остава равнодушен пред изявения многопластов и колоритен талант. Стилът му изявява богата душевност, атрактивна интерпретация, доза волност и импровизация във всички класически произведения за цигулка, като качествата му на артист и виртуозен цигулар се проявяват именно в това – в по-различната индивидуална трактовка, с голям енергиен заряд.
Ара свири главозамайващо както класика, така и музика на различни култури - на Близкия изток (арабска и еврейска), на Централна Европа (цигански и Klezmer), на Аржентина (танго) и Испания (фламенко). Екпресивен и обаятелен, Ара концертира във всички световноизвестни театри - солово или със симфоничен оркестър. През май подготвя концерти в Русия, завърнал се скоро от Китай, преминал през Барбикан в Лондон, към момента е на тур в Испания – страната, в която живее и работи като концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид.

Екстраординарният гений, както го наричат, е продал е 100 хиляди копия от "Четирите годишни времена" на Вивалди. Популярен е с изпълненията на сонатите на Шуман и с концерта с фламенко китариста Хосе Луис Монтен, станал известен с този по-нестандартен проект, с който провокира бурни дискусии за нормите в света на класическата музика.

Ара Маликян е носител на множество високи призове, сред които са първите награди "Феликс Менделсон" в Берлин, Германия, "Пабло Сарасате", "Николо Паганини" (Генуа, Италия), "Родолфо Lipizer" (Гориция, Италия) и други.

Към момента е в България е реализиран само един негов концерт - в НДК – София, през февруари 2017г. Предстои първото му гостуване във Варна, на 2 ноември в зала „Конгресна” на ДКЦ, от 20:00ч.

Билетите за концерта във Варна са в продажба в системата на ИВЕНТИМ, на касата на Двореца на културата и спорта – Варна, на касата на Фестивален и конгресен център – Варна. както и онлайн.

Гастролът е финален акцент на най-дълголетния музикален фестивал в Източна Европа и се реализира по покана на Община Варна и AGBU /Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган/.


https://www.youtube.com/watch?v=6ZtustTc9cs

https://www.youtube.com/watch?v=6ZtustTc9cshttps://www.youtube.com/watch?v=6ZtustTc9cs

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички