Зареждам...
АНСАМБЪЛ „АЛЕКСАНДРОВ“- ИЗКУСТВО И ПОРЯДКИ
Година: 2018
Продукция: Друга

"АНСАМБЪЛ „АЛЕКСАНДРОВ“- ИЗКУСТВО И ПОРЯДКИ" - Русия, 2018, 50 мин.
Режисьори: Расим Полоскин и Игор Левин

На 25 декември 2014 г. прочутият ансамбъл „Александров“, по-известен със старото си име Хор на Червената армия, загива в самолетна катастрофа на път за руската въздушна база Хмеймим, където трябва да пее за руските военни в Сирия на Нова година.

За близо 90-годишната си история хорът се е превърнал в един от символите на СССР, а после и на Русия. Ансамбълът е сформиран от войници от Червената армия по време на Гражданската война в началото на XXв. Според легендата лично Сталин настоявал академичните музиканти да вземат балалайки и да започнат да пеят народни песни. Първите изпълнения в окопите на разкъсаната от войната Русия имат огромен успех. Ансамбълът изнася концерти из целия Съветски съюз и през 1937 г. печели Гран при на фестивал в Париж. Създателят на ансамбъла Александър Александров става автор на музиката на съветския химн. Ансамбълът печели световна слава с патриотичния си репертоар по съветско време, но през последните години търси път към модерната публика. Много от изпълненията му са се сдобили с лавинообразна популярност в Интернет.

Най-добрите солисти и целият хор загиват във фаталния коледен ден, когато руски военен самолет пада в Черно море. Възраждането на ансамбъла е обявено за задача от национално значение. Хиляди музиканти, оперни певци, танцьори, студенти от консерваториите и ученици от музикалните училища от всички краища на Русия откликват на призива да се възроди уникалният хор. Филмът проследява нехармоничната група от кандидати в голямото предизвикателство да се слеят в монолитната мощ на армейския хор, известен още от съветско време като „пеещото оръжие“.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички