Зареждам...
АИДА - Метрополитън опера на живо от Ню Йорк, сателитна прожекция
Intermezzo - съвместна програма с Международния театрален фестивал "Варненско лято"
14-06-2019
19:00  -  Фестивален и конгресен център - зала 1

Аида

Метрополитън опера на живо от Ню Йорк сателитна прожекция


от Джузепе Верди
Либрето Антонио Гисланцони
Диригент Никола Луизоти
Режисьор Соня Фризел
Сценография Джани Куаранта
Костюми Дада Салигери
Осветление Гил Уекслър

участват Анна Нетребко (Аида), Анита Рачвелишвили (Амнерис), Александър Антоненко (Радамес) Голямата звезда на оперната сцена Анна Нетребко отново ще изгрее на сцената на Метрополитън опера, но за първи път в ролята на Аида, в която дебютира триумфално на Залцбургския фестивал през 2017 г. Този път нейна съперница ще бъде страстната грузинка Анита Рачвелишвили като Амнерис, а двете ще се борят за сърцето на великия воин Радамес – в ролята ще се представи латвиецът Александър Антоненко, когото гледахме на живо от Мет като Отело през 2015 г.
„Аида“ е сред най-грандиозните произведения в оперния репертоар. Джузепе Верди композира великолепни хорови, ансамблови и балетни сцени, поставени в сърцето на Древния Египет от времето на фараоните, а автор на либретото е Антонио Гисланцони, който не уточнява историческия период, а по-скоро кара публиката да гледа на „Аида“ като на част от египетската митология.
Метрополитън опера възстановява постановката на Соня Фризел от 1988 г., която сравняват по пищност с тези на Франко Дзефирели. Режисьорката е уверена, че е възможно класическата визия, вярна на авторовата идея, да въздейства и на модерната публика в наши дни. Затова се доверява на майстора на декорите Джани Куаранта с неговото мащабно мислене. Използва огромен хор и много статисти за масовите сцени, на фона на които се разиграва вечната история на тримата герои, разкъсвани между любовта и дълга.

Нетребко завладява ролята още с първия опит. (Джеймс Имам, Bachtrack)

На снимката: сцена от „Аида“
Снимка: MartySohl/MetOpera
 
Времетраене: 3 ч. и 20 мин. (с антракт)
 
Програма „Интермецо“ е съвместна инициатива на Международния театрален и на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички