Зареждам...
13-17 септември - XIII СВЕТОВЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ в залите на Фестивален и конгресен център
01.09.2017
 

Скъпи приятели, за нас е удоволствие да обявим, че тринадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе между 13-ти и 17-ти септември!

Фестивалният и конгресен център във Варна отново ще е домакин на разнообразни анимационни събития. Конкурсната програма и "Панорама" ще представят най-актуалните и добри филми от анимационния свят. Разширяваме и традиционната детска работилница, където малчугани ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват ви специализирани лекции, мастер-класове, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация, програми с най-доброто от гостуващи ни фестивали, документални филми, изложби и още много и интересни събития през идния септември.

След това ще гостуваме със специална програма "Ехо от Варна" в залите на Националния дворец на културата в София!


http://www.varnafest.org/programme-2017/?lang=bg13-ти СВЕТОВЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ
ВАРНА 2017
13-17 СЕПТЕМВРИ 2017
 
Варна отново е столица на световната анимация!
13-тият Световен фестивал на анимационния филм ще събере отново най-доброто създадено в областта на анимационното кино.
В конкурсната програма ще бъдат показани 60 късометражни, 6 пълнометражни, 22 детски и 36 студентски филма както и 8 телевизионни сериала, всички които ще се състезават за 11-те награди на фестивала. Те  ще бъдат определени от международно жури в състав: световно известният аниматор и носител на „Оскар“ Александър Петров (Русия),  Мохамад  Реза Карими Сареми (Иран),  Золтан Силаги Варга (Унгария) и Невелина Попова (България).  Произведения на български автори  ще мерят сили с творбите на техните колеги от чужбина. Ще има  богати и много интересни съпътстващи програми като панорамата с филми, които не са били селектирани в конкурсната програма, студентски филми от филмови училища в България, Полша, Франция, Шотландия и Китай, премиера на филма „Вятър работа“ на Анри Кулев и две ретроспективи – първата по повод на 85-ия юбилей на Иван Веселинов, а с втората ще си спомним за творчеството на пионера на сръбската анимация Никола Майдак по случай 90 годишнината от рождението му.
За първи път в България ще бъде показан руският документален филм „В търсене на изгубената поща“,  разказващ за загадъчно изчезнал анимационен филм на режисьора Михаил Цехановски.
Жорж Сифианос, професор от Висшия институт за декоративни изкуства в Париж, ще зарадва отново  любители и професионалисти с поредната си лекция - този  път посветена на актьорската игра в анимацията.
Ще бъдат представени и две нови книги – „Анимационни сценарии“ на Иван Веселинов и „Драматургичното пространство на анимацията“ на Невелина Попова.
Отново ще има изложба на белгийски комикси, както и изложба на рисунки на студенти от специалност „Анимационно кино“ в Нов български университет.
По традиция ще бъдат проведени и две анимационни работилници - за деца и юноши, водени от гост-лектора Карин Миралес от Франция.
 „Светлини и сенки“ е мотото на кръглата маса, на която ще бъдат разгледани актуални проблеми на българското анимационно кино. Ежедневни пресконференции ще срещат присъстващите автори със журналисти.
*Филмите от конкурсната програма са с български субтитри, а детската програма е специално озвучена на български език

Място: Фестивален и конгресен център – Варна
Билети: касите на Фестивален и конгресен център – Варна
Организатор: Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”
Контакт: contact@varnafest.org, varnafest@gmail.com
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 
Съвместно с:Община Варна и Фестивален и конгресен център - Варна
 
С подкрепата на :Министерство на културата, Национален филмов център, Държавен културен институт към МВНР, Национален фонд “Култура”
 
Партньори:Нов  Български Университет, Фрапорт Туинстар Еърпорт Мениджмънт, Полски културен институт, Полски филмов институт, Френски институтв България,Франкофонски център Варна, белгийска делегация “Wallonie- Bruxelles”,Съюз на българските филмови дейци, Съюз на българските художници, Българска национална филмотека, Институт за изследване на изкуствата,хотел-галерия "Графит", АгенцияПрима
 
Със съдействието на:агенция ArtinVision,Moto- Pfohe, DDLab,хотел “Черно море”,бар“Кубо”
 
Медийни партньори 2017:
 
вестници:„Стандарт“, "24 часа";списание„Тиси Варна“
телевизии:Българска национална телевизия,Черно море;
радиостанции:Дарик Радио,Българско национално радио;
външна реклама: ФКЦ-Варна
интернет медии:Vesti.bg,Stand.bg,Moreto.net,vbox7.com,Cafene.bg., varna24.net,dnesplus.bg,varnautre.bg,mymir.bg,utro.bg и др.
 
 
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички