Зареждам...
ОТНОВО УНГАРСКИ ФИЛМ СПЕЧЕЛИ "ЗЛАТНА АФРОДИТА" НА КИНОФЕСТИВАЛА "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ"
01.09.2018
Връчване наЗавърши киномаратонът от 112 филма, излъчени на 
международния филмов фестивал
"Любовта е лудост"  

 
В програмата на кинофестивала "Любовта е лудост" бяха представени 112 пълнометражни игрални филма, документални и късометражни заглавия. 

На сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център актьорът Ицхак Финци  получи фестивалната награда за цялостен принос към българското кино. Той сподели, че му предстои участие в няколко проекта, и не би искал да приема приза като финал или раздяла с творческите си търсения.  

Журито с председател Клаудия Ландсбергер, Холандия, съосновател и първи президент на European Film Promotion, член на Европейската филмова академия, и членове: драматургът от Германия Хелмут Шьодел, Катерина Шпица - Русия, актриса, Луис Диого - Португалия, режисьор и Калин Станкулеску - филмов критик от Румъния избра своите фаворити сред 12-те конкурсни филма в основната програма:
 • Голямата награда „Златна Афродита“ получифилмът „Пътуващите артисти“, Унгария, режисьор Пал Шандор 
Оригинално и визуално магическо пътуващо кино в началото на XIX век, което разказва сложна история за любов, предателство и помирение в магическа комбинация от театър и кино.

 • Специалната награда на журито за най-добър режисьор – на Майкъл Роскам за филма „Състезателката и затворникът“, Белгия
Режисьорът на филма привлича зрителите в бърза, опасна и страстна любовна история, в която героите могат да намерят мир само в трагичния си край.

 • Наградата за най-добра мъжка роля -  на  Александър Перкинс за ролята му във филма „Честит рожден ден, Тоби Симпсън!“, Великобритания, режисьор Патрик Мейкин.
Показва по увлекателен начин как магията на любовта може да промени един страхливец в самоуверен щастлив човек.
 
 • Наградата за най-добра женска роля – на Адел Екзаркопулос за ролята й във филма „Състезателката и затворникът“, Белгия, режисьор Майкъл Роскам.
Прекрасно играе млада жена, която, следвайки страстта си към любовта на живота си, губи всичко.
 
 • За втора поредна година, фестивалът „Любовта е лудост“ имаше своето младежко жури, което награди гръцкия филм „Разделени светове“  на режисьора Христофорос Папакалиатис.Мотивът за наградата е, че филмът поставя любовта пред политически, икономически и социални конфликти по експериментален и оригинален начин.
 
Останалите призьори на 26-тото издание на кинофестивала са:
 
 • Награда на Съюза на българските филмови дейци: „Безкрайната градина“, България, режисьор Галин Стоев, 
 • Награда на гилдия „Критика“ към СБФД –„Доматеночервено“, Ирландия, режисьор Хуанита Уилсън,
 • Награда „Горчива чаша“ на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - „Дванадесетият“, Норвегия, режисьор Харолд Цварт
 
 • Голямата награда в петия конкурс за плакат на МФФ „Любовта е лудост“ 2018: Пресиана Велинова-Варна, 10 год., парична награда от 300 лв.,
 • Наградата в конкурса за плакат, избран от гостите на фестивала – Румен Ковачев от гр. Пловдив, 24 год., парична награда от 100 лв.,
 • Наградата в конкурса за плакат, избран от акредитираните журналисти на фестивала: Станислава Върбанова от гр. Варна, 20 год., парична награда от 100 лв.
 
 
За първи път Международният филмов фестивал „Любовта е лудост” беше домакин на международна работна среща с начинаещи продуценти, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Уникалното събитие се организира в тясно сътрудничество с MANNHEIM MEETING PLACE (MMP), продуцентската платформа на Международния филмов фестивал Манхайм-Хайделберг. MMP е признат за авторитетен форум в оказването на помощ при изготвянето на проекти за международни копродукции.
Нивото на международните експерти беше особено високо: 
- Джулиан Фридман: експерт от висока класа, специализиран във всякакъв вид литературни въпроси, отнасящи се до: ключово изречение, синопсис, трийтмънт и други важни текстове, целящи по-доброто разбиране на проектите от международна аудитория.
- Руди Тайхман: известен немски продуцент със сериозна практика в горещите въпроси на европейските копродукции като изработване на бюджети, финансови и календарни планове и др.
- Питър Армстронг: един от най-известните адвокати в Лондон. Освен, че предоставя правни услуги за големи холивудски продукции, той управлява Лондонското филмово училище и работи в Борда на директорите на филмовия фестивал в Шефилд.
- Павлина Желева: продуцент от България, работеща в тясно сътрудничество с ММP. Успешните й европейски копродукции „Реквием" за Г-жа Й“ (режисьор Боян Вулетич) и „Чудо“ (режисьор Егле Вертелите) са осъществени чрез MMP.
С помощта на международно признатите експерти начинаещите български продуценти се възползваха от тази първа и уникална възможност да развият своите филмови проекти.
Двудневното събитие бе модерирано от координатора на ММП Юлек Кеджиерски.
 
 
В киноафиша на „Любовта е лудост“, освен конкурсна програма и младежка конкурсна програма, се прожектираха и панорамите: Българска класика, Новото българско кино, По  глобуса, Фестивали и награди, Светове и граници, Дни на Русия, Фокус Румъния, Фокус Иран, Фокус Франция, Фокус Испания, Фокус Унгария, Комедиите на Рихард Бланк, Жан-Пол Белмондо на 85 години и късометражна програма.

В рамките на „Любовта е лудост“ 2018 премиер-солисти на Софийска опера и балет представиха балетния спектакъл „ЛЮБОВ”. Идеята за поканата към тях беше като препратка към „Златна Афродита“ /наградата на кинофестивала/, богиня на красотата и любовта. С изпълненията си на класически и съвременен танц балетистите очароваха варненската публика, която дълго ги аплодираше. 

В съпътстващата програма на кинофестивала се откриха три изложби:  „Да рисуваш с любов и лудост“, живопис на Ginnу Andre, „От L.A.и назад“ на младия режисьор Румен Русев, „Между два свята„ на Миглена Шегенова. В ежедневните срещи с автограф зрителите разговаряха с Ники Илиев, Саня Борисова, Деян и Дарин Ангелови, Стефания Колева и Лилия Маравиля, Весела Бабинова, Башар Рахал, Ясен Григоров и Герасим Георгиев – Геро. Кръглата маса с участието на наши кинокритици, организирана от сп. “Кино” беше на тема: „ Ах, актьорите!“; Мария Лалева представи двете си стихосбирки „Личен архив“ и „Не съм Ви ближна“, Георги Тошев – филма и книгата си за култовата група „Историята на АББА.PS”. Всеки ден пред Фестивалния и конгресен център танцуваха млади изпълнители от различни клубове за стандартни и  фолклорни танци, в т.ч. и украински ансамбъл, дошъл специално за участие в кинофестивала.

След церемониите по откриване и закриване на филмовия фестивал бяха прожектирани филми, получили „Златна палма“ от Кан 2018 – „Студена война“ на полския режисьор Павел Павликовски и японската драматична комедия „Крадци от магазини“ на Хирокадзу Коре-еда.

 
* Статуетките „Златна Афродита“ са авторски на варненския скулптор и преподавател проф. д-р Пламен Братанов, а  статуетката „Крила“, която се връчва от младежкото жури е изработена в леярната на Иван Карачомаков от Сопот.
 
 
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички