Зареждам...
***КИНОМАНИЯ 2017 ОТ 17 ДО 30 НОЕМВРИ*** ПРИ ПОКУПКА НА 7 ИЛИ ПОВЕЧЕ РАЗЛИЧНИ ФИЛМОВИ ЗАГЛАВИЯ ОТ КИНОМАНИЯ ПОЛУЧАВАТЕ 2 лв. ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА НА ВСЕКИ БИЛЕТ*** НА 25 НОЕМВРИ ИЗВЪНРЕДНИ ПРОЖЕКЦИИ НА „В СВЕТА НА ГИВЪН“ от 17 ч. и от 19 ч.***НЕ ПРОПУСКАЙТЕ на 17 декември РИШАР ГАЛИАНО СОЛО-ОТ БАХ ДО ПИАЦОЛА! ***
„МУЗИКАЛНА ЖЕРТВА” - ОРГАНОВ КОНЦЕРТ НА БОЯН БЪЧВАРОВ
25.04.2017
И тази година в рамките на „Майски салон на изкуствата”, провеждан от Община Варна, Фестивален и конгресен център съвместно с органиста - изпълнител и композитор Боян Бъчваров, подготвят за своята вярна публика традиционен органов концерт.

„МУЗИКАЛНА ЖЕРТВА” – така е озаглавен концертът, посветен на знаковото произведение на Й. С. Бах със същото име. Тази творба е своеобразен връх в музикалното майсторство на композитора.
„Musikalisches Opfer” от немски или „Музикална жертва” в превод на български има любопитна история. Темата, върху която са построени всички канони, фуги и сонатата са композирани от краля на Прусия, комуто Бах е гостувал. Кралят задал тази тема и Бах импровизирал, като я разработил в шестгласна фуга. Решавайки, че музикалната фраза е толкова прекрасна, че заслужава да се развие в пълнота, майсторът на фугата пише „Musikalisches Opfer”, като я посвещава на пруския крал.

Освен няколко от органовите творби на Йохан Себастиан Бах, на 25-ти май ще чуем и произведения от Антонио Вивалди и Алфред Гилман в изпълнение на възпитаника на Московската държавна консерватория, днес преподавател по пиано и органист във Фестивален и конгресен център - Варна, Боян Бъчваров.
БОЯН БЪЧВАРОВ е роден през 1970 г. в гр. Варна. Завършва Средното музикално училище „Добри Христов” - Варна в класа по пиано на Мария Гинева, а по-късно Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски. Носител е на първи награди на Националния конкурс „Светослав Обретенов” в гр. Провадия (1982 г.), на Международния конкурс за пианисти „Мария Каналс” в гр. Барселона (1986 г.), както и на други награди в България, Италия и Португалия. Още като ученик участва в културния живот на гр. Варна. Изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. През 1992 г. записва на клавесин Пети Бранденбургски концерт на Й.С.Бах заедно с Бранденбургския камерен оркестър (Германия). От 2005 г. свири на орган, като изнася органови концерти – самостоятелни и съвместно с оркестри като Варненската филхармония и оркестъра на „Класик ФМ Радио“. Понастоящем работи като преподавател по пиано в Националното училище по изкуствата „Д. Христов” (Варна) . Носител на награда „Варна” (учител на годината – 2009 г.)

Традиционно, като изявен преподавател и любим учител за всички ученици, които са работили с него, Боян Бъчваров е подготвил коментари и любопитни факти за изпълняваните произведения и за органа като инструмент и история. Също така, си запазва правото и за изненади в програмата, подготвена като образователен концерт с изпълнения на орган.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички