Зареждам...
Музикалната академия на „Варна интернешънъл" празнува 20 години
08.05.2019

                 ХХ Музикална академия Varna International
                                  2 – 30 юни 2019, Варна

 

 

                       Музикалната академия на „Варна интернешънъл"

                                            празнува 20 години

 


 

Пъстър международен екип и 13 концерта с класически шедьоври – с това продуцентската компания „Варна интернешънъл" отбелязва 
своите две десетилетия отдаденост на стойностната музика

 

           За 20-та поредна година в началото на лятото българо-американската концертна агенция "Варна интернешънъл" събира в черноморската ни столица творци от два континента за своя образователно-артистичен проект ВИМА. Така благодарение на Музикалната академия наред с изявените професионалисти във варненските концертни зали ще пеят и свирят млади таланти от САЩ и Европа. А какво по-хубаво от това на едно място да се преплетат, подадат ръка и обединят силата на опита, устойчивостта на традицията, бликащата емоция на младостта и непреходността на музикалния шедьовър!
            В празничната програма за 20-годишния юбилей на ВИМА ще участват стотици певци, хористи и инструменталисти. В половината на месец юни са включени серия концерти с кантатно-ораториална и камерна музика, а във втората – оперни представления.
            Варненската публика и гостите на града могат да избират от пъстрия афиш на „Варна интернешънъл" и да се насладят на 13-те предстоящи концерта, които ще се проведат с подкрепата а Община Варна в емблематичния Летен театър в морската градина, Зала №1 на Фестивалния и конгресен център, концертната зала на Радио „Варна" и Градската художествена галерия „Борис Георгиев".   
             Участниците в музикалната академия ще се включат в майсторски класове за певци, инструменталисти и диригенти. За преподаватели са поканени видни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа, които ще предадат своя опит на младите таланти и заедно ще подготвят разнообразната програма:
 

 • Концерт на Камерен оркестър с произведения на Антонио Вивалди, Антонин Дворжак и Густав Малер – 7 юни 2019, 19.00 ч., концертна зала на Радио „Варна"
   
 • Солов рецитал с песни от немски композитори – 8 юни 2019, 19.00 ч., Градска художествена галерия „Борис Георгиев"
   
 • Голяма меса в до минор, K 427 от  В. А. Моцарт – 11 юни 2019, 19.00 ч., Фестивален и конгресен център, на диригентския пулт ще застанат участниците в майсторския клас по дирижиране.
 • Солов рецитал с песни от американски композитори – 12 юни 2019, 19.00 ч., Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

      
 • Специални акценти са оперите, дирижирани от маестро Грегъри Бухалтер от „Метрополитън опера" в Ню Йорк (САЩ), 
  който гостува за втора поредна година на музикалната академия „Варна интернешънъл":                                                                                                                                                               
 • „Кандид" на Ленард Бърнстейн – 15 юни 2019, от 11.00 ч. (първа постановка) и 19.00 ч. (втора постановка), Фестивален и конгресен център
   
 • „Сестра Анджелика" и „Джани Скики" на Джакомо Пучини – 19, 20 и 21 юни 2019, 21.00 ч., Летен театър
   
 • „Така правят всички" на Волфганг Амадеус Моцарт – 25 и 26 юни 2019 от 21.00 ч. в Летния театър и във Фестивалния и конгресен център на 27 юни от 19.00 ч. и на 28 юни от 11.00 ч. 

Сценографията на спектаклите ще бъде дело на Иван Карев, а костюмите ще се изработят от Весела Статкова. 
 

Сред преподавателския състав се откроява името на маестро Грегъри Бухалтер, диригент в „Метрополитън опера" - 
Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на „Опера камерата" във Вашингтон, 
музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада. 

Други лектори от международния екип на юбилейното издание на музикалната академия са:                                                                                                                                 

 •  диригентите Трей Дейвис (директор на хоровите дейности, Щатски университет на Луизиана), Юя Миязаки (Университета на Северен Тексас) и Джил Бърджет (Университета на Северно Колорадо);
 • режисьорите Дейл Морхаус (Университет на Мисури, Канзас Сити) и Ерик Гибсън (Университета на Северна Аризона);
 • вокалните педагози Джонатан Стинсън (Университета „Едж Хил" в Ормскърк, Ланкашир, Северозападна Англия), Серена Хил-Ла Рош (Университета на Южна Каролина); Дженифър Глидън (Тексаски A§M университет в Комерс) и Керъл Уилсън (Университета на Северен Тексас);
 • пианистите Марек Ружински (Кралска опера „Ковънт Гардън", Лондон, Обединено кралство), Ариадна Загреан-Чиба (Виенска държавна опера), Лин Компас (Университета на Южна Каролина), Дориана Чакърова (Висше музикално училище в Щутгард), Боян Бъчваров (Национално училище по изкуствата, Варна) и Богдан Станев (Национална музикална академия, София);
 • доц. Възкресия Вихърова (НБУ), която ще въведе участниците в академията в метода на Моше Фелденкрайс (осъзнатия подход към човешкото движение, водещ до общо подобрение и разгръщане на пълния потенциал) и доц. Камен Иванов (НАТФИЗ), с когото ще се запознаят с някои от сценичните бойни техники.

 

 

 

За „Варна интернешънъл"

 

"Варна интернешънъл" е продуцентска компания, създадена в сърцето на САЩ от един българин и неговата съпруга. 
Българинът е Калин Чонев, син на проф. Марин Чонев, основателя на представителния смесен хор "Морски звуци" 
и на Международния майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров" във Варна. 
Днес "Варна интернешънъл" е лидер в музикалната индустрия и по-специално в организацията на мащабни кантатно ораториални, оперни и други класически музикални събития. От основаването си през 1999 г. до днес компанията организира и продуцира десетки музикални събития: фестивали, музикални академии и конкурси в САЩ, Израел и много държави в Европа, включително и в България, в рамките на които се осъществяват и стотици концерти с участието на хиляди музиканти от различни континенти и държави по цял свят - от Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка. Успехът на "Варна интернешънъл" е отразен от някои от най-елитните медии в света: Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish Daily Forward, The Boston Intelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ и БНР и всички водещи печатни медии в България.
В биографията на "Варна интернешънъл" са вписани организирането и изпълнението на такива шедьоври на световното музикално наследство като реквиемите на Моцарт, Верди и Брамс, Кантата 150 от Бах, Меса в до мажор от Бетовен, Te Deum от Бизе и много други. За своите събития компанията често избира едни от най-престижните концертни зали по света, сред които Златната зала на „Музикферайн" във Виена, Моцартеума в Залцбург, Линкълн центъра в Ню Йорк, Кенеди центъра във Вашингтон, Уанг тиътър в Бостън, пражкият „Рудолфинум" и др., с което доказва стремежа си към качествен акустичен звук като условие за пълноценно музикално преживяване.
„Варна интернешънъл" работи с разнообразен изпълнителски състав – детски, младежки, студентски и професионални хорови състави от САЩ, Европа и Израел, както и оркестри от ранга на Националната филхармония на Вашингтон, Boston Modern Orchestra Project, Симфоничния оркестър „Ерньо Дохнани" (Будафок), Пражкия филхармоничен оркестър, Софийската филхармония и др.
В програмите си в България по традиция включва премиерни изпълнения на нови произведения, понякога специално поръчани от „Варна интернешънъл" – ораторията „Меланхолична красота" на Георги Андреев (световна премиера в Кенеди център – Вашингтон и европейска в зала „България" - София) и поемата „Сълза от роза" на същия автор (световна премиера в зала „България"), както и на малко познати у нас световни шедьоври като операта „Улична сцена" на Курт Вайл, ораторията „Свещена служба" на Ернст Блох, операта „Благодатна земя" на Аарон Копланд и др.
 

За повече информация и контакти:

 

Varna International Music Academy 

 

Фейсбук страница: 

https://www.facebook.com/VarnaInternationalAcademy

 

Email: admin@varnainternational.com

www.varnainternational.com

 

Ивайла Андонова, ПР координатор - Тел.: 0895 633 104

ivaila@varnainternational.com

 

                Богдан Станев, координатор за България - Тел.: 0898 899 195

bogdan@varnainternational.com 

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички