Зареждам...
***КИНОМАНИЯ 2017 ОТ 17 ДО 30 НОЕМВРИ*** ПРИ ПОКУПКА НА 7 ИЛИ ПОВЕЧЕ РАЗЛИЧНИ ФИЛМОВИ ЗАГЛАВИЯ ОТ КИНОМАНИЯ ПОЛУЧАВАТЕ 2 лв. ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА НА ВСЕКИ БИЛЕТ*** НА 25 НОЕМВРИ ИЗВЪНРЕДНИ ПРОЖЕКЦИИ НА „В СВЕТА НА ГИВЪН“ от 17 ч. и от 19 ч.***НЕ ПРОПУСКАЙТЕ на 17 декември РИШАР ГАЛИАНО СОЛО-ОТ БАХ ДО ПИАЦОЛА! ***
КОНКУРС ЗА МЛАДЕЖКО ЖУРИ НА МФФ"ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" - кандидатстването е до 31 юли 2017г.
21.07.2017
Фестивална КиноАкадемия предоставя шанс за трансгранична комуникация в света на седмото изкуство, като за първи път формира модул за младежко кино и съответното жури към него.

* Младежкото жури ще работи по оценка и критика на филмите от Младежкия модул на "Любовта е лудост”.
* Ментор на екипа ще бъде Йоана Павлова – доказан кинокритик на международното поприще, работеща активно като ментор също към фестивалите в Сараево и Ротердам.
* За първи път в България ще гостуват и ще работят с журито млади киноспециалисти от Индия, Великобритания и Италия с опит в света на киното.
* Ще се генерират презентационни форми за комуникационните мрежи у нас и в чужбина под формата на уъркшоп.
* Членовете на журито ще бъдат част от фестивалната емоция и ще съпреживеят духа на 25-тото юбилейно издание, присъствайки на всички активности и съпътстващи събития.

Кандидатите - кинолюбители на възраст до 35 години - трябва да изпратят по e-mail до contact@festivalists.com пакет материали, както следва:

1. CV
2. Мотивация за участие в журито (до 100 думи или 3 минути аудиовизуален материал)
3. Кратко есе за емоционалното въздействите на филм от програмата на Фестивална КиноАкадемия или от програмния репертоар на Фестивален и конгресен център – Варна, показан от началото на 2017-а до сега (до 300 думи или 5 минути
аудиовизуален материал)

Краен срок за подаване: до 31-и юли 2017 (понеделник).

Резултатите ще бъдат обявени в началото на август месец. Петимата избрани ще бъдат представени публично със снимка и кратка биографична информация.

С приоритет ще бъдат класирани участниците, които демонстрират добро владеене на писмения език, както и мултимедийна грамотност. Образователната програма на Младежкото жури ще се концентрира върху овладяване на тези компетенции в съчетание с най-новаторските методи от световната практика на кинокритиката, а именно – аудиовизуалните форми и формати.

N.B. Моля, имайте предвид, че евентуалното одобрение на Вашата кандидатура за нас е гаранция за Вашето присъствие на фестивала и ангажираност с дейностите на Младежкото жури от 25-и август до 1-и септември включително!
Броени дни до крайния срок за кандидатстване за младежко жури към
МФФ "Любовта е лудост"


До 31-ви юли е срокът, а участието в конкурса е с пакет от материали, които не изискват специални познания в света на киното. Приоритет са по-скоро демонстриране на интерес, обща култура и комуникативност. От зантересованите се очаква да подготвят:

1. CV,
2. Мотивация за участие в журито (до 100 думи или 3 минути аудиовизуален
материал),
3. Кратко есе за емоционалното въздействие на филм от програмата на
Фестивална КиноАкадемия или от програмния репертоар на Фестивален и
конгресен център - Варна, показан от началото на 2017-а до сега (до 300
думи или 5 минути аудиовизуален материал).

Пакетът за кандидатстване, изпратен на contact@festivalists.com преди полунощ на 31-и юли, ще достигне до екип от експерти - Йоана Павлова (журналист и критик на свободна практика в Париж / Франция), Проф. Алекандър Грозев – Директор на фестивала и организаторите на Фестивална КиноАкадемия.
Употреба на сложни критически термини или на смайващи познания за световното кино не са необходими. Напротив, шанс за участие в журито се предоставя на млади хора, които имат усет към аудиовизуалното, но все още не разполагат с образователни и/или професионални възможности да го развият.

„Голяма част от младежките програми към световните кинофестивали са предвидени за вече работещи кинокритици на възраст до 30 години, а тук в „Любовта е лудост” предложението е за всички, които проявяват желание, без да е задължителна експертизата“ – уточнява председателят на младежкото жури Йоана Павлова. „Разбира се, на международните фестивали, критериите са много по-сериозни и се пише на английски, при това много :) Казвам го като ментор на подобни проекти в Ротердам и Сараево, а преди това като някогашен участник. При нас сега е първата стъпка за сформиране на подобен формат, затова и критериите за участие вм младежкото жури не са специални и няма да затруднят кандидатите.”

По думите на Йоана, „проектът Фестивална КиноАкадемия с
организатори екипът от Фестивален и конгресен център са отворени за креативни предложения и идеи, затова имаме реалната възможност и амбиция в работата на младежкото жури да приложим освен световните практики и някои напълно нови методи за анализи, а именно - онези аудиовизуални средства, за които споменах по време на нашите последни срещи във Варна“.

Тази година провокация за всички участници, както и за варненската адитория е гостуването на трима автори от трансграничната плаформа Festivalists.com, които ще бъдат акредитирани журналисти на фестивала.
Очаква се Монти Маджийд от Индия, която в момента живее в Прага / Чехия. След като участва в Berlinale Talent Press, работи за различни англоезични медии като критик на свободна практика, а впоследствие основава специализиран собствен блог за храната и храненето като културно преживяване [http://inaclaypot.com]. Разговорите с нея биха били провокиращи от гледна точка на това как преминаването на
политическите, културните и личните граници ни променя, особено в ролята на
зрители и критици.
С журито ще бъде също и Майкъл Патисън [http://www.idfilm.net] - макар все още доста млад, той е сред звездите на британската кинокритика. Участник в програмите за "прохождащи" критици в Локарно и Ротердам, той вече е ментор във Варшава. Програмира за различни фестивали със слабост към Източна Европа, от скоро посещава киносъбития и като режисьор. „Ако има някой, който може да даде съвет и да мотивира младите за бъдеща кариера в киното, това със сигурност е той” – казва с усмивка Йоана Павлова.
От Италия ще пристигне Томазо Точи, който също е от школата на Berlinale Talent Press, след което в продължение на няколко години работи за този проект. Освен като автор за различни американски издания, Томазо е преводач и специалист по дигитална
комуникация. Като италианец, познава много добре проблемите на ерозиралия
медиен пейзаж, но също и възможностите за преодоляване на това статукво.

Всички те са поканени от екипа на ФКЦ-Варна и от експерта Йоана Павлова към вече 25 годишния фестивал с история и престиж „Любовта е лудост”. Аргументирано тя споделя: „Въпреки младата си възраст, тези киноексперти са доказани специалисти. Тяхното участие и репортажи в световните медии ще даде отзвук на фестивала и разбира се, цвят и нови хоризонти за дискусии, обмен на опит и анализи. Със сигурност приносът им ще бъде ползотворен с иновативни идеи и критика, това е пътят, който реално ще ни доближи до подрастващите млади хора и до световните практики.”

Проектът „Варна – Европейска младежка столица 2017” откри прекрасни възможности, провокира към ефективно привличане на младата публика и към интегриране на по-активните. В рамките на този концепт за младежка конкурсна програма от филми и за сформиране на младежко жури, Фестивален и конгресен център е амбициран да предостави шанс не само на тези, които живеят във Варна, но и на завърналите се за ваканция български студенти от чужбина. За тях това е прекрасна възможност за комуникация и за интегриране в подобен международен формат. Такъв проект за ангажиране на българите, които вече са по света е ползотворен и устойчив във времето. Очакванията са в бъдеще да се получи релевантна обратна връзка - тези млади хора, работейки в чужбина, всяко лято с радост да се завръщат към родния, станал скъп за тях фестивал „Любовта е лудост”.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички