Зареждам...
“ЗВУЦИ ОТ ЗЕМИТЕ НА ГАНСУ” на 21 януари - концерт с традиционни музикални инструменти
27.11.2018
Концерт с традиционни музикални инструменти “ЗВУЦИ ОТ ЗЕМИТЕ НА ГАНСУ”

САМО на 21 януари във ВАРНА ще гостува Театърът за музикално и танцово изкуство
на провинция Гансу по случай китайската Нова година 2019!


КУПИ БИЛЕТ ОНЛАЙН ТУК
 
Представяне на театъра за музикално и танцово изкуство на провинция Гансу
 
Театърът е основан през 1961 г., основно се занимава с изследване, творчество и поставяне на представления в областта на музикалното и танцовото изкуство, за материалите на които използва теми като Пътя на коприната и областта Дунхуан.
Театърът има собствена танцова трупа, оркестър (в който е включена традиционна музика, вокален ансамбъл, женски ансамбъл Планината Лон, ансамбъл с ударни инструменти), екип сценографи, професионална гимназия по танцово изкуство, детски обучителен център, както и продуцентски център за дигитална сценография и озвучаване, изложбена зала, ателие за артистична фотография. Понастоящем в театъра работят над 260 души.
  През последните години оркестърът с традиционни музикални инструменти на театъра за музикално и танцово изкуство участва в множество изключителни творби, притежаващи артистичните специфики на Дунхуан, пътя на коприната и етническата уникалност. Сред най-мащабните участия са тези в “Музиката и картините на Дунхуан” - симфоничен концерт с традиционни инструменти, тематичните музикални гала-вечери “Уханието на Китай” и “Благоуханието на Китай”, музикалното произведение “Ударите на планината Лон”, “Веселите барабани и гонгове” и народното произведение “Златната мишка се жени” и много други.
Театърът е награждаван на национално ниво с много важни награди, на провинциално ниво с над 40, в международния си културен обмен участва в турнета в над 30 държави и региони.
 
 
 
 
Програма:
Продължителност: 85 минути

Трупа: Оркестър за традиционни музикални инструменти при театъра за музика и танци на провинция Гансу
1. “Празненство”, композитор Джао Липин
2.”Сладката роза”, композитор Гу Дзюнрън
3.Соло изпълнение на суона , “Обич към льосовите плата”, композитор Джоу Дончао
Първа част: Любовният ритъм на летящите небеса
4. ”Историята на сърповидното езеро”, композитор Хан Ланкуей
5. “Летящи небеса”, композитор Джао Липин
Средна част: Многообразната Гансу
6. “Красотата на цветята” и “Новата песен на пастирите”
7. Камерно изпълнение“Аламухан”                                                                     
Последна част: Пролетта на пътя на коприната
8. ”Далечни чувства”, композитор Джао Липин
9. Соло изпълнение на ър-ху “Гроздето узря”, композитор Джоу Уей
10.”Пътят на коприната”, композитор:Дзян Ин 
                 
Представяне на отделните произведения:
    ● ”Празненство” - това е символиката, която всеки изпълнител на традиционни инструменти носи в сърцето си, гордост от постигнатото,величественост, прочувственост ...от една страна изкачване на нови висини, от друга страна почит към величествеността.
●”Сладката роза”
Песента разкрива звука на домбрата, изсвирен от казците-пастири. Те възпяват новия живот, както и прекрасната перспектива, произхождаща от спокойното общество на равномерно благоденствие, към което Китай се стреми.
●”Обич към жълтите земи”
Музиката има за фон традиционната народна музика Лон-дон, описваща Нов Китай след реформите и отварянето към света, както и големите промени, които се случват в ново село.
●”Историята на сърповидното езеро”
“Откога започва утрешната луна, с алкохол в ръка питам ясното небе.”
“Далечното подножие на планината, кристално ясното сърповидно езеро.”
Тя е изпадналата от небето крива нова луна, тя е извор чиста вода, непресъхваща за хиляди години. Кристална водна повърхност, нежният вятър е като приказен повей. Нападателната пясъчна буря отстъпва в уплах от нея, жестоката безкрайна пустиня се омилостивява поради нейното съществуване. Дните се повтарят, година след година, тя използва нейната история, за да проникне в множество търговски кервани, в сърцата на самотните жадни гости на пустинята.
●”Летящи небеса”
“Дъгата е дреха, а вятърът кон, фея се спуска бавно от небесата. ”Лекият вятър се чува в музикалния инструмент, феи се спуска от небесата, те са нежни, а на лицата им е изписана доброта и мъдрост. Повтаряща се пресечна точка, бавните движения на танца, една дъга бавно се издига. Искрящото небе достига навсякъде, слънчевите лъчи се разпръскват през зората, благоденствие се усеща навсякъде. Те дават на света светлина, благоденствие, вечна спокойствие и надежда.
●”Красотата на цветята”
Музикалният ритъм “Цветя”е популярен за северен Китай, ритъмът е жизнерадостен, бърз, изпълнен с етнически специфики. Произведението описва огромните промени,които настъпват при етническите групи в Китай след промените и отварянето към света, разкрива приповдигнато настроение на хората в търсене на щастието.
●”Новата песен на пастирите”
Песента разкрива ритъма на пейзажа от земите на Вътрешна Монголия, както и виталността на пасищата. Разказва за духовните стремежи на новото поколение пастири и техния красив и миролюбив живот.
●”Аламухан”
Произведението е от района на Синдзян, вдъхновението за него идва от   народна песен от Синдзян, разкрива гостоприемството и красотата на девойките от Синдзян.
●”Далечни чувства”
“Симфонични етюди - големия двор на семейството Цяо” съчетава в себе си различни елементи под формата на симфоничен оркестър с традиционни музикални елементи. Що се отнася до музикалните инструменти, освен традиционните са включени и западните класически инструменти,по този начин се създава съвършено съчетание между музиката на Китай и Запада.
●”Гроздето узрява”
Песента описва пейзажа,в който земеделците от Западен Китай берат гроздето с песни и танци, пейзажът разкрива ярките етнически специфики. Произведението звучи ясно и красива, стилът е уникален и наситен,ритъмът бърз и приятен,настроението приповдигнато, притежава осезаема артистична заразна сила.
●”Пътят на коприната”
“Пътят на коприната” е едно народно произведение за духови инструменти,наситен със спецификите на западен Китай, разкрива богата музикална култура на пътя на коприната. Музиката е приповдигната, наситена с локални специфики.
 
 
 
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички