Зареждам...
За фестивала

 


     Началото на този днес толкова престижен форум на седмото изкуство - Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, беше поставено през 1993 г., в самата зора на демократичните промени в страната ни. Главно постижение на фестивала е, че въпреки всички трудности по неговия път, той неотстъпно е работил и продължава да работи за развитието на българската култура.

     Дълги години “Любовта е лудост” беше единственият международен кинофестивал, провеждащ се в България и доскоро - единствен такъв с конкурс за игрални филми. Можем с гордост да кажем, че той е доайенът на международните кинофестивали с български адрес. Днес повече от 90 игрални филмови заглавия влизат в неговата програма, която съдържа международен конкурс /12 филма, произведени през последните две години/,  панорами на филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света, най-горещите предстоящи хитове, филми на отделни автори, школи, течения и национални кинематографии, ретроспективи на българското кино.

      Над 200 души ежегодно са гостите на фестивала, включващи елита на българското кино и изтъкнати чужди творци, кинокритици и киножурналисти. Традиционно на фестивала се акредитират над 50 водещи български медии.

      Благодарение на членството си в единствената паневропейска верига киносалони ЕВРОПА СИНЕМАС - подкрепяна от Съвета на Европа и Европейския Съюз, както и в конгресните организации ICCA, ECM и AIPC, Фестивален и конгресен център успя да създаде за МФФ “Любовта е лудост” авторитетно европейско лоби и да издигне престижа му в международен план на изключителна висота. 

ПРИВЕТСТВИЯ ЗА "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" 2016


Вежди Рашидов
министър на културата За мен е удоволствие да Ви приветствам по повод откриването на доайена на международните кинофестивали с български адрес - XXIV Международен филмов фестивал „Любовта е лудост”  2016. Със своите над 200 000 посетители и над 1000 излъчени филма през годините той безспорно успя да се утвърди като значим международен форум в областта на филмовото изкуство с престиж и авторитет не само у нас, но и в световен мащаб.
Благодарение на усилията на организаторите, Фестивалният и конгресен център в морската ни столица ще бъде уютен дом за конкурсната програма на форума, за панорами на филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света, за най-горещите предстоящи хитове, за филми на отделни автори, школи, течения и национални кинематографии, ретроспективи на българското кино. Този уникален фестивал е и един прекрасен шанс да споделим със света българския опит и творчески търсения, да установим полезни бъдещи контакти и да усвоим добри практики в създаването, разпространението и промоцията на продуктите на седмото изкуство.
Поздравявам организаторите специално за това, че в програмата са включени и два документални филма, посветени на актрисата Гинка Станчева, както и на обичания актьор, режисьор и мой колега художник Иван Андонов. Радвам се, че и големият български режисьор Людмил Кирков продължава да живее чрез Фестивала.
Пожелавам на всички приятно гледане! Убеден съм, че фестивалът отново ще е истински празник за киноманите, а филмите в прекрасните летни дни ще докоснат сърцата на зрителите и ще ги накарат да се влюбят отново в Живота. Нека „Любовта е лудост” продължи да бъде повод за срещи в морската ни столица с най-стойностните творби в родното и световно кино!

 


Тошко Гяуров
управител на Фестивален и конгресен център
 

„Добре дошли”!
Нека фестивалната, а и любовната лудост да бъдат част от очарованието на тези летни дни и нощи, в които магията, наречена „КИНО” ни дарява с топлина, добрина и нежност, с копнеж по романтиката. Какво е един фестивал без своята публика? Какво е изкуството без почитатели? Шепа прах, забравен силует, изтрит спомен. Киното е история, в която образите, движението на камерата, динамиката на чувствата ни вълнуват силно, създават ни незабравими емоции.
Надяваме се, че и тази година МФФ „Любовта е лудост” ще ви плени с прекрасните си филми, защото в програмата на фестивала са включени интересни и провокативни конкурсни филмови предложения, а паралелните програми отново ще съберат на едно място най-доброто от световните кинофестивали. Подготвили сме интересна съпътстваща програма от концерти и кулинарни сюрпризи.
Пожелаваме Ви незабравимо пътешествие в света на нашата любовна лудост!
Бъдете влюбени, защото както е казал Шекспир: „Живеят само влюбените, останалите просто съществуват!“Иван Портних
кмет на град Варна


  За мен е чест да поздравя всички участници и организатори на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост", който за поредна година ще превърне Варна в град, в който си дават среща най-романтичните филми!
Основан през 1993 г., МФФ не само утвърди своето място сред европейските кинофестивали, но и се превърна в събитие, което развива и популяризира българското киноизкуство! За морската столица е чест, че „Любовта е лудост" вече е неразривна част от богатата културна програма на лятна Варна!
Сигурен съм, че и предстоящото 24-то издание, ще впечатли отново ценителите с интересна програма, с богата селекция от най- добрите филмови заглавия, ще вдъхновява, омагьосва и провокира!
На добър час!

 
 Проф. Александър Грозев , художествен директор 

Само след броени дни още една страница от дългогодишната история на нашия фестивал ще бъде прелистена. Продължаваме да вярваме в жизнеността на този наш празник, който буди положителни емоции и създава ведро настроение у публиката.

„Любовта е лудост” за 24-и път предлага своя поглед към съвременното кино, в което доминират благородни идеи, истински истории и справедливи каузи. Киното, което се съпротивлява на пошлостта, бездарието и бруталността в живота и човешките взаимоотношения. Не изневеряваме на традицията да търсим най-стойностното, да предлагаме богат спектър жанрове и сюжети. В конкурсната програма, както и в няколкото съпътстващи панорами са включени филми от всички континенти. Те ще оформят представа за актуалните тенденции в световното кино, за търсенията на една млада генерация кинематографисти.
Както винаги специално внимание отделяме на българското кино, на неговите изтъкнати творци и историческото му наследство. Актрисата Доротея Тончева е поредният носител на Наградата за принос в развитието на филмовото изкуство, а режисьорът Христо Христов ще почетем с подборка на най-значимите му творби. За пръв път ще предложим и документални портрети на личности, оставили следа в развитието на киното ни - Гинка Станчева, Людмил Кирков, Иван Андонов. На фестивалния екран минало и съвременност се срещат, за да очертаят линията на вътрешна приемственост между поколения и художествени традиции.
Нямам съмнения, че международното жури ще отличи най-достойните филми, но по-важни от наградите са обичта и вниманието на публиката.
За нея, за нашите верни приятели, които вече толкова години заедно с нас съпреживяват удоволствието от срещата с интересни и художествено значими произведения на киното, ние с отговорност и грижа подготвихме настоящия празник.
Нека заедно превърнем 24-то издание на фестивала „Любовта е лудост” в истинско тържество на голямото изкуство! 

                             

МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички