Зареждам...
ЗА НАС

ИСТОРИЯ


 

  Фестивалният и конгресен център - Варна е открит през 1986 година. Още от създаването си той се налага като център на най–престижните събития в сферата на изкуството, културата, конгресната индустрия. Тук, наред с артистични мероприятия и фестивали, се провеждат конгреси, традиционни конференции с международно участие, научни срещи, семинари, различни фирми честват своите годишни празници. И досега, независимо от трудните години на прехода, когато остана без финансова подкрепа от държавата, ФКЦ не само запази своите територии, но и съумя да завоюва нови, например чрез привличането на авторитетни партньори като КАФЕ-КНИЖАРНИЦА CIELA. ФКЦ е член на единствената паневропейска верига от киносалони EUROPA CINEMAS  към Европейската комисия.
   
 

  Едни от най-престижните мероприятия, на които ФКЦ е съорганизатор, са Фестивалът        на българския игрален филм „Златната роза”, Световният фестивал на анимационния        филм, София филм фест, Международният музикален фестивал „Варненско лято”,              Международният майски хоров конкурс, Международният балетен конкурс - Варна,      Международният музикален фестивал "Море и спомени".

 

 

 През 1993 година Фестивалният и конгресен център стана инициатор и организатор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, който дълги години е единственият международен кинофестивал с конкурсна програма за игрални филми, провеждащ се в страната ни, и за своите двадесет и три досегашни издания успя да се превърне в една от визитните картички на българската култура в световен мащаб.   

 

   ФКЦ е разположен на най-атрактивното място в самия център на града, непосредствено пред главния вход на Морската градина и в близост до плажа, където потокът от хора винаги е огромен.

                                                                  


 

За ФКЦ - Варна

 
  Фестивален и конгресен център – Варна разполага с няколко многофункционални зали с капацитет от 50 до 1000 места, ресторант, кафе-барове и  летни тераси, разположени под един покрив на 4000 кв.метра на най-оживената улица във Варна – на ларгото пред централния вход на Морската градина и само на 50 метра от плажната алея.
 Построен през 1986 г. по проект на арх. Косьо Христов, със своите 80000 куб.метра, почти половината от които под земята, с изчистените си линии и модерен силует, неговата сграда изглежда едновременно внушителна и елегантна и днес е един от архитектурните символи на Варна. В залите на Фестивален и конгресен център ежедневно се провеждат прояви от различен характер: кинопрожекции, концерти, театрални гастроли, литературни вечери, детски утра и спектакли, художествени изложби, различни изложения, международни и браншови конгреси, конференции, семинари, презентации на фирми, обучения, национални и общоградски чествания, празници на учебни заведения и корпоративни прояви. Всички те създават имиджа на многофункционалния комплекс като център на събитията.

  Фестивален и конгресен център е съорганизатор на повече от 10 провеждащи се ежегодно фестивали, а през 1993 година стана инициатор и организатор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. ФКЦ - Варна е лицето на България в единствената паневропейска верига от киносалони EUROPA CINEMAS с участието си в програма MEDIA /програма за подпомагане от страна на Европейския съвет на европейската аудиовизуална индустрия/.

  
    Линк към обширната публикация на Film New  Europe, посветена на дейността на кинозалите на Фестивалния и конгресен център - Варна, избран  от изданието за киносалон на месец август 2013 г. - една съвместна инициатива с Europa Cinemas:

 
http://www.filmneweurope.com/news/bulgaria/106117-fne-europa-cinemas-cinema-of-the-month-festival-and-congress-centre-varna/menu-id-147

Фотографии: ФКЦ, Варна. Всички права запазени.
МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР
Новини / виж всички